Tržište zadovoljeno

Omogućiti izvoz peleta u roku od 60 dana

Košarac sa predstavnicima Gospodarske komore FBiH: Omogućiti izvoz peleta u roku od 60 dana
Gospodarstvo / Industrija | 13. 12. 2022. u 13:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predstavnike Gospodarske komore Federacije BiH, s kojima je razgovarao o aktualnim privrednim temama i stanju u komorskom sistemu u BiH.

Košarac je informirao predstavnike Gospodarske komore FBiH da je uputio Vijeću ministara BiH prijedlog odluke o izmjenama odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta.

Tržište zadovoljeno

Istaknuo je da je prijedlog te odluke izrađen na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske, koja je od Vijeća ministara BiH zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na inozemna tržišta u periodu od 60 dana.

Košarac je rekao da je prijedlog o ukidanju zabrane izvoza peleta podržala i Područna gospodarska komora Banja Luka, uvažavajući zahtjeve privredne zajednice i činjenicu da je potražnja smanjena jer su zadovoljene potrebe domaćeg tržišta za ovom sirovinom.

''Smatramo da je riječ o opravdanom zahtjevu, jer želimo da izađemo u susret potrebama privredne zajednice. Stoga smo opredijeljeni da izmijenimo odluku o zabrani izvoza peleta tako da kompanijama koje se bave vanjskotrgovinskim prometom omogućimo da u roku od 60 dana realiziraju ugovorene poslove u inostranstvu'', poručio je Košarac.

Naglasio je da će se, nakon isteka spomenutog roka, ići u pravcu uvođenja izvoznih ograničenja tako da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedenog peleta i ogrjevnog drveta.

Carinske stope na električne i hibridne aute

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti produženja važenja Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, budući da rok primjene ove odluke ističe 31. prosinca 2022. godine.

Košarac i predstavnici Privredne komore FBiH zajednički su ocijenili da je potrebno definirati standarde i usvojiti odluku o kvalitetu naftnih tečnih goriva, budući da je to jedan od uvjeta za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Sugovornici su razmijenili mišljenje i o stanju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, te naglasili potrebu unapređenja komorskog sistema u BiH, priopćeno je iz MVTEOBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close