Telefonska sjednica

Ništa od izvoza peleta: Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku

Prethodno je danas održana 81. vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj nije bilo suglasnosti o usvajanju ove odluke.
Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2022. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na 82. vanrednoj telefonskoj sjednici, nakon obavljenih konzultacija u drugom krugu glasanja, nije postigao potreban konsenzus o usvajanju Odluke o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, kojom se trebao omogućiti izvoz peleta iz BiH.

Prethodno je danas održana 81. vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj nije bilo suglasnosti o usvajanju ove odluke.

Podsjetimo, Vlada RS je od Vijeća ministara BiH zatražila da se domaćim proizvođačima dozvoli izvoz peleta na strana tržišta u periodu od 60 dana, a isto je uradio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon razgovora s predstavnicima Gospodarske komore FBiH.

''Smatramo da je riječ o opravdanom zahtjevu, jer želimo da izađemo u susret potrebama privredne zajednice. Stoga smo opredijeljeni da izmijenimo odluku o zabrani izvoza peleta tako da kompanijama koje se bave vanjskotrgovinskim prometom omogućimo da u roku od 60 dana realiziraju ugovorene poslove u inostranstvu'', poručio je Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close