Tomislavgrad

Zbog mogućih bolesti: Veterinari preventivno kontroliraju goveda

Gospodarstvo / Flash | 22. 04. 2015. u 13:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema naredbi Ureda za veterinarstvo BiH i Naputka iz sektora za veterinarstvo unutar Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, tomislavgradski veterinari su trenutno angažirani na obavljanju dijagnostičke pretrage goveda obiteljskih gazdinstava na pojavu zarazno-prenosivih bolesti.

Prema riječima ravnatelja Veterinarske stanice u Tomislavgradu Drage Krište, te pretrage i analize uglavnom obuhvaćaju ispitivanje na brucelozu i tuberkulozu u gazdinstvima na području Tomislavgrada koju oni pokrivaju, a uz to se još provodi i kontrola na enzootsku leukozu koja na sreću, za sada, nije dijagnosticirana.

''Navedenom pretragom bit će obuhvaćano oko 6 tisuća grla goveda koja se nalaze na području ove općine, a dnevno se mogu obaviti pretrage na 100 do 150 goveda, ovisno od raspoloživih veterinara'', izjavio je za Fenu Krišto.

Dodao je kako je olakšavajuća okolnost što su goveda većinom na vezu pa je time i učinkovitost veća.

Završetkom navedenih pretraga nad govedima, pravi razmjer pojave bolesti na ovim terenima, a koje se prenose i na ljude, moći će se znati tek kada pretragom bude obuhvaćena i stoka sitnog zuba.

''Tu prvenstveno mislim na ovce kod kojih se samo u početku njihova života daje preventivno cjepivo kao neka vrsta zaštite'', istaknuo je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close