Mercedes-Benz

Stigla je nova E-klasa

AutoMoto / Flash | 26. 04. 2023. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedesova E-klasa je jedan od najlegendarnijih modela u povijesti automobilske industrije. Iako limuzine ui karavani posljednjih godina nisu više u središtu pažnje zbog SUV-ova, Mercedes je ipak uložio ogromnu energiju u razvoj nove generacije svojeg modela gornje srednje klase. E-klasa ipak mora biti dostojna svojeg imena i imidža. Rezultat nosi kodno ime W 214, zamjenjuje W 213 i na tržište stiže do kraja ove godine.

Vrlo malo se promijenilo u dimenzijama limuzine, razlike u odnosu na prethodni model su minimalne. Duljina sada iznosi 4,92 metra (-2 cm), širina 1,91 metar (+6 cm), a visina 1,47 metara (-1 cm). Međuosovinski razmak narastao za 2 cm i sada iznosi 2,93 metra. Ovo blago povećanje vjerojatno znači još više unutarnjeg prostora.

Prednji kraj osjetno je moderniji zahvaljujući novom dizajnu LED prednjih svjetala ugrađenih u osvijetljenu masku koja je pomalo u stilu električnih EQ modela i nudi se u dvije verzije. Bočna linija je elegantna, a nude se aluminijski naplatci do 21". Straga se nalaze nova svjetla s grafikom u stilu Mercedesove zvijezde što je zgodan detalj.

Najupečatljiviji dio interijera je MBUX Superscreen, treća generacija Mercedesovog infotainment sustava i nasljednik Hyperscreena. Dominiraju središnji zaslon, zaslon digitalnih instrumenata i, što ej apsolutna novost za E-klasu, zaslon za suvozača. On služi za upravljanje nekim funkcijama i zabavu, a vozač ga ne može vidjeti da mu ne bi odvraćao pažnju.

Foto: Mercedes-Benz / Stigla je nova Mercedes E-klasa

Novi infotainment sustav E-klase nudi nove ikone, mogućnost instaliranja aplikacija trećih strana (npr. aplikacija Zoom za pokretanje video konferencija). Također možete stvoriti rutine. Na primjer, moguće je automatski prilagoditi grijanje sjedala, aktivaciju klimatizacijskog sustava i boju ambijentalnog osvjetljenja kada vanjska temperatura padne ispod određenog praga koji je postavio vozač. Sustav će se nastavit razvijati tijekom vremena, s umjetnom inteligencijom koja će moći stvoriti vlastite rutine na temelju preferencija koje je odredio upravljački program kroz buduća ažuriranja OS-a. Tu je i namjenska kamera koja se može koristiti za snimanje selfija i videa koje je moguće automatski objaviti na TikToku. Tu je i ambijentalna rasvjeta koja može pulsirati u ritmu glazbe iz 21 zvučnika Burmester 4D audio sustava.

Nova Mercedes-Benz E-klasa nudi isključivo elektrificirane pogonske sustave. Koristi se 48-voltna blaga ili plug-in hibridna tehnologija. Ponudu blagih hibrida čine benzinski E 200 s 204 KS i stražnjim pogonom i dizelski E 220d sa 197 KS koji se nudi kao verzija s pogonom na stražnje kotače i s pogonom na sve kotače (4MATIC), prenosi Auto Start.

Plug-in hibridna ponuda se sastoji od modela E 300e i E 400e. Slabiji razvija 312 KS i nudi se u verzijama sa stražnjim pogonom i s pogonom na sve kotače. Snažniji ima ukupno 380 KS: i dolazi isključivo s pogonom na sve kotače. Plug-In-Hibridne varijante prema WLTP mjerenjima mogu voziti više od 10 km na struju što im omogućuje baterija od 25,4 kWh. Nude i mogućnost brzog punjenja maksimalnom snagom do 55 kWh (30 minuta za punu bateriju). Naravno, tu su i različiti načini vožnje, uključujući "Battery Hold" i "Electric". Prvi drži bateriju napunjenom za gradsku upotrebu, dok drugi favorizira električnu vožnju do najveće brzine od 140 km/h.

Foto: Mercedes-Benz / Stigla je nova Mercedes E-klasa

Kada je riječ o podvozju, E-klasa se oslanja na AirMatic ovjes s prilagodljivim amortizerima. Senzori na svakom amortizeru otkrivaju sve nepravilnosti na asfaltu, prilagođavaju ovjes i sprječavaju njegovo prenošenje vibracija na ostale kotače i unutrašnjost. Osim toga, vozilo se spušta za 2 centimetra od 120 km/h kako bi se poboljšala aerodinamika, smanjila potrošnja goriva i povećala stabilnost. Vrlo je važno i novo upravljanje stražnjim kotačima koji se mogu okretati do 4,5 stupnjeva. Omogućuje smanjenje kruga okretanja prilikom manevriranja.

Što se tiče sustava pomoći vozaču, Mercedes-Benz je opremljen još naprednijim "Attention Assistom". 3D kamera na ploči s instrumentima može analizirati lice vozača i otkriti čak i znakove moždanog udara. Istodobno, sustav prepoznaje je li vozač ometen i intervenira zvučnim signalom ili, u slučaju nužde, automatskim kočenjem.

Proizvođač još nije objavio točan datum izlaska na tržište. Proizvodnja će započeti iu tvornici u njemačkom Sindelfingenu i kineskom Pekingu tijekom godine. Očekujemo da će prva vozila u prodajne salone stići do kraja godine. Kasnije stiži i sportske AMG verzije te karavanska verzija. Kabrioleta i kupea neće biti, tu ulogu će preuzeti CLE-klasa.

Foto: Mercedes-Benz / Stigla je nova Mercedes E-klasa
Kopirati
Drag cursor here to close