Hyundai

Plaćen zviždač koji je otkrio propust na motorima

Bivši Hyundaijev inženjer prijavio je 2016. grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele Hyundaia i Kije.
AutoMoto / Flash | 10. 11. 2021. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki regulator za sigurnost prometa objavio je da je isplatio svoju prvu nagradu zviždaču, dodijelivši više od 24 milijuna dolara bivšem zaposlenom u Hyundaiu koji je pružio ključne informacije o sigurnosnim propustima južnokorejskog proizvođača automobila.

Nagrada bivšem inženjeru Hyundaia Kim Gwang-ho je najveća ikada, u slučaju zviždača u automobilskom sektoru na svjetskoj razini, prema odvjetničkoj firmi koja je zastupala Kima, prenosi CNN.

Ona dolazi u trenutku dok se američki regulator, Nacionalna agencija za sigurnost prometa (NHTSA) i Ministarstvo prometa SAD pripremaju da predlože propise u vezi s programom zviždača u automobilskoj industriji koji je Kongres usvojio 2015.

Bivši Hyundaiev inženjer prijavio je 2016. grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele Hyundaia i Kije.

NHTSA je nakon dogovora s kompanijama o povlačenju, izrekla kaznu od 210 milijuna dolara, od čega je 81 milijun dolara već uplaćen, piše Tanjug.

Po pravilniku, NHTSA može zviždaču isplatiti do 30 posto prikupljenog novca od kazne koja je veća od milion dolara.

"Zviždači imaju ključnu ulogu u informiranju NHTSA o sigurnosnim problemima koji se sakrivaju od regulatora", rekao je Seven Klif iz NHTSA.

Isplata Kimu je prva u skladu s američkim Zakonom o zviždačima o sigurnosti motornih vozila, koji je Kongres usvojio 2015. godine, kako bi se stvorio program nagrađivanja zviždača u Ministarstvu prometa za insajdere iz industrije koji daju informacije sigurnosnim regulatorima o kvarovima u vozilima.

Kopirati
Drag cursor here to close