Njemačka namjerava revolucionirati tržište vozila na vodik
Deutz AG

Njemačka namjerava revolucionirati tržište vozila na vodik

AutoMoto / Flash | 10. 02. 2023. u 09:43 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka Deutz sa sjedištem u Kölnu razvila je novi motor na vodik, s kojim bi automobili na vodik u budućnosti mogli postati ozbiljna konkurencija električnim automobilima. Motor na vodik iz Deutza nema gorivnu ćeliju ili bateriju, već izravno sagorijeva gorivo.

Tehnički direktor Deutz AG-a, dr. Markus Müller kaže: "Šestcilindrični TCG 7.8 H2 temelji se na postojećem konceptu motora. Ne samo da pokreće CO2 neutralno, već i vrlo tiho i već isporučuje 200 kW snage. U principu, motor je pogodan za sve trenutne primjene, ali zbog dostupne infrastrukture, u početku će se koristiti u područjima stacionarnih sustava i generatora, kao i željezničkog prijevoza."

Tvrtka Deutz već planira serijsku proizvodnju vodikovog motora od 2024. godine, u početku za poljoprivredna vozila. Sama tvrtka specijalizirana je za proizvodnju komercijalnih i poljoprivrednih vozila.

Deutz trenutno vodi pilot projekt s regionalnom tvrtkom za opskrbu energijom RheinEnergie, u kojem se motor vodika koristi u stacionarnom sustavu proizvodnje energije.

Problemi

Deutz AG trenutno ne planira implementirati motor vodika u automobilskoj industriji. Razlog tome je nedostatak infrastrukture za vodik, posebno u pogledu punionica.

Međutim, ako se infrastruktura vodika poboljša u budućnosti, ovaj novi motor na vodik mogao bi donijeti i promjene na automobilskom tržištu.

Nacionalna strategija za vodik, koju je njemačka savezna vlada usvojila u lipnju 2020., ima za cilj "učiniti Njemačku globalnim pionirom u zelenom vodiku i dugoročno postići i osigurati tržišno vodstvo u tehnologijama vodika".

Vodik kao gorivo općenito nema dobru reputaciju jer je vrlo zapaljiv. Prema tjedniku Stern, potrebno je graditi sigurne i ujedno skupe spremnike za gorivo.

Infrastruktura

Jedan od najvećih problema vozača automobila na vodik je infrastruktura punionica. Prema Statisti, 2022. godine u Njemačkoj je bilo 95 punionica vodika, oko pet u Austriji i oko jedanaest u Švicarskoj. S tom brojkom Njemačka je globalni pionir kada su u pitanju punionice vodika.

Kilogram vodika košta oko 13 eura, a spremnik u prosjeku prima četiri do pet kilograma vodika. Sa automobilima koji su trenutno dostupni na tržištu, može se prijeći udaljenost od 400 do 500 km, prema web stranici EFahrer.com.

Prema njemačkoj Saveznoj agenciji za okoliš, u posljednjih deset godina registrirano je manje od 1.000 automobila na vodik. Nasuprot tome, u Njemačkoj je registrirano 395 000 novih električnih automobila.

Kopirati
Drag cursor here to close