Pneumatici

Nekada su automobilske gume bile bijele, kada i zašto su pocrnile?

Narančasti, plavi, žuti i zeleni pneumatici su funkcionirali isto kao i crni i zadovoljili sve američke standarde za sigurnost na putu i performanse. Ali nikada nisu postali popularni.
AutoMoto / Flash | 30. 05. 2023. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobilske gume su u 19. stoljeću bili čvrsti komadi gume, a sada su ispunjene zrakom. Prije sto godina, pneumatici su bili bijeli. Danas su skoro sve gume koje vidimo na putu potpuno crne.

Prirodna guma, jedan od glavnih sastojaka pneumatika, je bijeli mliječni lateks. Prvi proizvedeni pneumatici za automobile, bicikle i motocikle u masovnoj proizvodnji su bili bijeli, ali se nisu zadržali.

200 sastojaka za proizvodnju

Danas se koristi do 200 sastojaka za proizvodnju modernog pneumatika. Rafinirani čađ, nusprodukt nepotpunog sagorijevanja uglja i nafte, je ključni sastojak. Proizvođači pneumatika su otkrili da dodavanje čađi, poliestera, metala i drugih sintetičkih smiješa u prirodni lateks pomaže pneumaticima da bolje rade i duže traju.

Bez čađi, pneumatici ne bi izdržali ni 5.000 kilometara, tvrdi Jack L. Koenig u knjizi ''Spektroskopija polimera''. To je sastojak koji također čini pneumatike crnim.

Osim značajnog povećanja kilometraže i izdržljivosti pneumatika, čađ također štiti pneumatike od suhe truleži, poboljšava upravljivost, stabilnost, kočenje i potrošnju goriva, brzo odvodi toplotu od jezgra i gaznog sloja pneumatika, povećavajući životni vijek, otpušta statički elektricitet.

Gume u drugim bojama

U današnjim vozilima prepunim vrlo osjetljivom elektronikom, statički elektricitet može brzo da ošteti skupe elektronske uređaje.

Nekada su automobilske gume bile dostupne i u drugim bojama, osim crne, ali su ih ljudi slabo kupovali. Narančasti, plavi, žuti i zeleni pneumatici su funkcionirali isto kao i crni i zadovoljili sve američke standarde za sigurnost na putu i performanse. Ali nikada nisu postali popularni.

Kako prenosi Auto Klub, danas su bijeli pneumatici za oldtajmere lako dostupni. Kao i široki bijeli pneumatici, napravljeni od originalnih kalupa kako bi se osigurala autentičnost pri restauraciji klasičnih i kolekcionarskih vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close