Kako uštedjeti novac za gorivo u 2022. godini?
Tekst je napisan kao dio praktičnog ispita na fakultetu

Kako uštedjeti novac za gorivo u 2022. godini?

AutoMoto / Flash | 21. 04. 2022. u 08:31 Bljesak.info / Nina Račić, Student: FPN Banja Luka | Novinarstvo i komunikologija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saznajte koji su to najbolji i provjereni načini za uštedu novca koje trošite na gorivo u 2022. godini. Počet ćemo od onog najvažnijeg, a to su gume i njihova direktna veza s potrošnjom goriva.

Koje gume za auto su energetski najefikasnije?

Jedan od načina na koji možete napraviti značajne uštede u potrošnji goriva jeste dobar izbor guma. Još od 2012. godine proizvođači guma su u obavezi da naljepnicama označavaju energetsku efikasnost guma, a od 2021. ove oznake su još detaljnije. Zahvaljujući tome sada prilikom kupovine guma možete izračunati očekivanu potrošnju goriva, a što su auto gume energetski efikasnije to će značiti veće uštede.
 
Nove oznake na gumama važe za sve kategorije vozila, od putničkog do teretnog programa, a energetski razredi na gumama raspoređeni su od A do G, tako je A ekološki najisplativija guma koja znači i najmanju potrošnju goriva.
 
EU oznaka važna za potrošnju goriva je otpor kotrljanja.

Otpor kotrljanja

Otpor kotrljanja utječe na potrošnju goriva i do 30% tako da je lako zaključiti da ako se smanji otpor, smanjuje se i potrošnja goriva te je i auto rentabilniji.

Kategorija otpora kotrljanja i potrošnje goriva na EU oznakama podijeljena je u klase od A do C i od E do G, pri čemu su gume s oznakom A energetski najefikasnije. Kada je riječ o putničkim automobilima, ustanovljeno je da gume koje nose oznaku A štede i do 7,5 % goriva više u odnosu na gume s oznakom G. U prijevodu to bi značilo da ćete uštedjeti pola litre na 100 pređenih kilometara.

Koje gume štede gorivo?

Da utvrdimo još jednom – gume s oznakom A su energetski najefikasnije, ali to samo po sebi nije dovoljno. Na smanjenje otpora kotrljanja utječe i tlak u gumama, tako da ako želite punu učinkovitost onda morate voditi računa i o tome jesu li i kako su napumpane gume. Savjetujemo vam da češće provjeravate tlak u gumama što bi trebalo da predstavlja rutinsku naviku jer se tako postiže ušteda i do 5%, a guma se puno brže troši ako pritisak nije adekvatan.

Kako pritisak u gumama utiče na uštedu goriva?

Što je pritisak u gumama manji, povećava se otpor kotrljanja što dovodi i do veće potrošnje goriva.

Veći (bolji) pritisak u gumama smanjit će otpor, te je time zagarantirana i veća ušteda goriva.

Ipak, ovo nije jedini razlog zbog kojeg biste trebali češće provjeravati pritisak u gumama. Premalo napumpane gume savija će se više nego što bi trebalo tako da će se brže trošiti vanjske ivice. Nije dobro ni kada su gume previše napumpane jer bi zbog većeg tlaka mogle da puknu.

Zato pogledajte oznaku koja se nalazi na boku gume kako biste bili sigurni koji je preporučljivi tlak za model gume na vašem automobilu. Ako ne pronađete oznaku na gumi imajte u vidu činjenicu da se sa unutarnje strane vrata većine automobila nalazi naljepnica sa ključnim informacijama među kojima je i preporučeni tlak za gume.

Koje gume troše više goriva, zimske ili ljetne?

Potrošnja goriva ovisi i od vremenskih uvjeta, tako da će ona zasigurno biti veća u zimskim uvjetima jer je potrebno više energije da bi se zagrijalo auto. Dokazano je i da zimske gume utječu na veću potrošnju goriva.

Zimske gume osim mekše smjese imaju i poseban profil kako bi osigurale bolje prianjanje na cestu u zimskim uvjetima. Tako zimske gume pružaju veći otpor kotrljanju te samim tim i auto više troši.

Kako znati da li je gorivo kvalitetno?

Jedna od omiljenih tema vozača na naši prostorima, što realno ne čudi, budući da je u ne tako dalekoj prošlosti bilo različitih prevara.

Jedna od predrasuda je da veći broj oktana znači kvalitetnije gorivo. Pojasnit ćemo na primjeru BMB Euro premium 95 kojim se označava bezolovni motorni benzin od 95 oktana. Ovo je standardni, zakonom propisani naziv benzina, a na našem tržištu postoje još benzini od 98 i 100 oktana.

Oktan je mjerna jedinica koja označava otpor benzina samozapaljenju tijekom rada motora, a u gore navedenom primjeru znači da je BMB Euro premium 95 puta otporniji od samozapaljenja prilikom rada i nema veze s kvalitetom i uštedom potrošnje goriva. Koji benzin sipati ovisi od vrste motora, a najčešće se veći broj oktana preporučuje motorima s visokim stupnjem kompresije.
 
Kvaliteta goriva se mjeri količinom neželjenih elemenata u samom gorivu, iskoristivosti i njegovom utjecaju na životnu sredinu.

Zato vam savjetujemo da sipate gorivo kod provjerenih lanaca benzinskih crpki koji poštuju europski standard kvalitete, te samim tim pridržavaju se propisanih normi skladištenja i transporta.

Kako održavanje automobila utječe na potrošnju goriva?

Neispravni motori mogu više da troše gorivo iz više razloga te vam savjetujemo redovno održavanje vašeg ljubimca. Dobar godišnji servis koji podrazumijeva provjeru i mijenjanje potrošnih dijelova, redovnu zamjenu ulja, svjećica i filtera za zrak dovest će i do smanjene potrošnje goriva.

Kako klima u autu utiče na uštedu goriva?

Ako se recimo vozite brzinom od 100 km/sat sa otvorenim prozorima bit će veći otvor zraka i samim tim potrošnja goriva će biti veća od čak pola litre do litru?! Razumljivo, ovako nešto se sigurno ne isplati te slobodno upalite klima uređaj.

Klima uređaj potroši najviše goriva na kratkim putovanjima jer je potrebno mnogo energije da se rashladi zagrijana kabina automobila.

Zato vam savjetujemo da u toplim ljetnim mjesecima na kraćim relacijama prvo otvorite sve prozore, napravite propuh pa kada se auto bar malo rashladi – zatvorite prozore i upalite klimu. Tako će i potrošnja goriva biti za nijansu manja.

Kako brzina kojom vozimo auto utječe na potrošnju goriva?

Nisu preporučljive male, ali ni velike brzine. Automobili na malim brzinama nisu ekonomični i zato u gradu puno više troše, ali više troše i pri većim brzinama zbog većeg otpora zraka i kotrljanja.

U većini slučajeva brzina od 80 do 90 km/sat bila bi idealna za potrošnju goriva.  

Idealnu brzinu na svom automobilu možete provjeriti ako imate mjerač potrošnje goriva u realnom vremenu. Dalje, koristite tempomat za održavanje konstantne brzine ako ste na otvorenom putu, te nastojte izbjeći nepotrebno korištenje kočnica i kada je to moguće kočite motorom.

Postoji li aplikacija za mjerenje potrošnje goriva?

Da. Postoji nekoliko aplikacija za mjerenje potrošnje goriva. Jedna od najpopularnijih aplikacija za praćenje potrošnje goriva je Fuelio.

Ova aplikacija ne samo da omogućava praćenje potrošnje goriva nego može da objedini i druge važne statističke podatke koji vam mogu pomoći u optimizaciji proračuna za vaše vozilo.

Vrlo je jednostavna za korištenje tako da nakon što instalirate Fuelio – napunite rezervoar, unesete broj litara i pređenih kilometara – dobit ćete gomilu statističkih podataka.

Aplikacija je namijenjena android uređajima i besplatna je.

Kolika je potrošnja goriva dok je automobil u mjestu?

Tijekom gradske vožnje često ćete biti u mjestu tako da je jako važno da znate da bez obzira na to što auto miruje – ono i dalje troši gorivo. Noviji automobile imaju start stop sustav koji podrazumijeva automatsko gašenje motora kada se automobil zaustavi.

Ovaj način rada štedi gorivo i smanjuje emisiju štetnih plinova.

Ako nemate ovaj sustav u vašem automobilu savjetujemo da ugasite motor ako je riječ o dužem čekanju. Dalje, ako se vozite kratkim relacijama ne morate paliti grijanje, tako ćete dodatno uštedjeti na potrošnji goriva.

Potrošnja i ušteda goriva: dodatni praktični savjeti

Do uštede goriva će dovesti i nekoliko praktičnih savjeta – zagrijte auto i to vožnjom – hladan automobil mnogo više troši goriva. Važno je i na koliko ćete obrtaja mijenjati brzine: kod benzinaca mijenjate na oko 3,5 tisuće, a kod dizela bi bilo dobro da mijenjate brzinu da 2 i po tisuće obrtaja.

Kada ste postigli željenju brzinu onda je održavajte sa što manje pritiskanja gasa jer svako dodatno pritiskanje kočnice ili gasa bespotrebno troši gorivo.

Među vozačima se često vodi rasprava da li na dužoj nizbrdici voziti auto u leru – za nove automobile ovo je bespredmetna rasprava budući da se kod njih automatski isključuje crpka za gorivo.

Imali novi automobile ili ne savjet je da svakako ostavite auto u brzini i da prema potrebi kočite motorom.
 
Također nemojte voziti bespotreban teret te bi bilo dobro da pogledate što vam se nalazi u gepeku. I ne zaboravite, vremenski uvjeti također utječu na potrošnju goriva.

Koliko su važne gume za uštedu goriva god kamiona?

Svaki vozač kamiona zna da na gorivo otpada više od trećine operativnih troškova za kamion. Možda i više od toga, ako se ozbiljno ne pristupi racionalizaciji troškova. Iako postoje brojni faktori koji mogu utjecati na potrošnju goriva – teretne gume su jedan od važnijih te će danas, svaki ozbiljan proizvođač motora uzeti u obzir i ovaj parameter u ukupnom obračunu potrošnje goriva.

Prilikom kotrljanja, odnosno kretanja vozila, gume po putu pružaju određenu silu otpora, a stupanj otpora ovisi od bočnog zida gume, kompresije i deformacije vlakana u pneumatiku.

Osnovna pravila kod izbora guma i potrošnje goriva za teretna vozila

Poravnanje kotača – pregled trapa vozila

Ako samo jedan kotač nije u ravni na kamionu sa pet osovina onda se potrebna vučna snaga kamiona povećava. Također se povećava i potrošnja same gume, ali i aerodinamička potrošnja što će povećati troškove goriva.

Pozicija gume na vozilu

Budući da prikolične i pogonske gume snose oko 85% ukupnog otpora kotrljanja, važno je da na ovim pozicijama budu gume koje su dizajnirane tako da pružaju manje otpora što direktno utječe i na potrošnju goriva.

Kvalitetan gazeći sloj

Na gorivu se štedi i s boljim gazećim slojem, pri čemu treba voditi računa o njegovom sastavu, dizajnu kao i o dubini šare. Istraživanja pokazuju da gazeći sloj utječe na otpor kotrljanja za oko 50%.

Tlak u gumama

Jedan od najvećih problema u industriji guma je nedovoljan tlak u gumama. Jesu li gume na vašem kamionu propisno napuhane važno je i za potrošnju goriva.

I ne zaboravite da brzina kretanja kamiona i njegova aerodinamika imaju ogroman utjecaj koliko ćete goriva potrošiti. Savjetujemo vožnju prilagođenu uvjetima ceste, i bez žurbe jer veća brzina vozila ima znatno veći utjecaj na potrošnju goriva nego gume.

Kopirati
Drag cursor here to close