Izgradnja softvera

Google i Renault kreću zajedno u autoindustriju

U sklopu dogovorenog partnerstva spomenute kompanije koristit će Googleov oblak na koji će slati prikupljene podatke za procesiranje.
AutoMoto / Flash | 08. 11. 2022. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na to da su današnja vozila prepuna tehnologije, nije čudo da ih se sve češće naziva računalima na kotačima. Tome u prilog ide i činjenica da sve više tehnoloških kompanija - od Googlea do Foxconna i Xiaomija (spominje se i Apple), ulazi na ovo tržište s vlastitom tehnologijom ili s razvojem vlastitih automobila.

Također, tehnološke kompanije s godinama su potpisale različita partnerstva s ciljem razvoja tehnologije i softvera za vozila. Google je tako prije četiri godine potpisao jedno takvo partnerstvo s udruženjem u kojem se nalaze poznate automobilske kompanije Renault, Nissan i Mitsubishi, a sada su najavili novu suradnju, no ovog puta samo s Renaultom.

Među inim, ta suradnja uključuje i razvoj napredne softverske platforme koja bi pokretala buduća vozila, a trebala bi biti napravljena na Googleovom Android Automotive operativnom sustavu, javlja Zimo.

Osim na sam Renault, platforma će biti razvijena i za druge automobile koje pokriva ovaj francuski brend - Daciu, Alpine i Mobilize. U sklopu dogovorenog partnerstva spomenute kompanije koristit će Googleov oblak na koji će slati prikupljene podatke za procesiranje.

Kako objašnjavaju na The Vergeu, Google i Renault namjeravaju napraviti “digitalnog blizanca” automobila, odnosno virtualnu verziju vozila koja će koristiti napredne mogućnosti umjetne inteligencije za jednostavniju i kontinuiranu integraciju novih servisa u vozila te razvoj aplikacija koje će se koristiti unutar i van automobila.

Dakle, u virtualnom okruženju kompanije će testirati softver i nove opcije te pomoći u operacijama vozila putem dijagnostike u stvarnom vremenu pa bi na temelju tih podataka sam automobil trebao upozoriti vozača na potrebu održavanja vozila ili bi, ovisno o situaciji, čak i sam mogao riješiti problem.

Također, softver bi vozačima trebao omogućiti stvaranje personaliziranih iskustava koje uključuje ponašanja vozača, najčešće posjećene lokacije, kao i lokacije punjača, a zahvaljujući podacima iz vozila, čak se može složiti i odgovarajući model osiguranja.

Google je tijekom više od desetljeća daleko dogurao na ovom tržištu. Među prvim tehnološkim kompanijama krenuli su s razvojem autonomne tehnologije te danas njihovi automobili u kojima nema vozača prevoze putnike u nekoliko američkih gradova, a u planu su i širenja na druge gradove.

Kopirati
Drag cursor here to close