Tehnologija i automobili

Ford planira putem mobitela prepoznavati ''nevidljive'' pješake i bicikliste

U Fordovoj primjeni, mobitel u džepu svakog ranjivog sudionika u prometu emitirao bi BLE signal na frekvenciji 2,4 GHz, a povezano pametno (također Fordovo) vozilo moglo bi zabilježiti izvor tog signala.
AutoMoto / Flash | 21. 09. 2022. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručno nazvane ranjive skupine sudionika u prometu, pješaci, biciklisti i njima slični, mogli bi imati koristi od tehnologije koju za svoja vozila razvija Ford, a zasniva se na prepoznavanju signala mobitela

U slučaju kada izlaze na cestu ili se kreću uz njezin rub, pješaci, biciklisti, vozači električnih romobila i sličnih vozila, mogu proći neopaženo, pa samim time postaju vrlo ranjivima u prometu.

Moderni automobili već imaju ugrađene razne sustave zaštite ranjivih sudionika u prometu, među kojima su radari, lidari, kamere, rasvjetna rješenja i slično, no Ford je odlučio pokušati nešto drugačije odgovoriti na taj izazov, javlja Bug.

Objavili su kako razvijaju tehnologiju, zasnovanu na pametnim telefonima, koja bi mogla unaprijed upozoriti vozače da se u njihovoj blizini nalazi pješak ili biciklist, čak i ako ga se iz vozila ne može vidjeti. Sustav se oslanja na niskoenergetsku bežičnu vezu Bluetooth Low Energy (BLE), kojom danas mobiteli komuniciraju s raznim vanjskim uređajima.

U Fordovoj primjeni, mobitel u džepu svakog ranjivog sudionika u prometu emitirao bi BLE signal na frekvenciji 2,4 GHz, a povezano pametno (također Fordovo) vozilo moglo bi zabilježiti izvor tog signala.

Ako računalo utvrdi da postoji potencijalni rizik od naleta na, primjerice, pješaka, putem infotainment tehnologije Ford SYNC na to će odmah upozoriti vozača. Na zaslonu će mu se prikazati grafičko upozorenje, a bit će emitiran i zvučni signal.

Tehnologija Ford Co-Pilot360 već sada može automatski zakočiti kada primijeti opasnost u prometu, a dodatkom ove bežične tehnologije njezine bi mogućnosti mogle biti dodatno poboljšane.

Vozilo bi dobilo novu razinu “osjeta” i povećalo bi sigurnost u slučajevima kada je, uz postojeće tehnologije, sudar nemoguće predvidjeti.

Osim pješaka, biciklista i sličnih, ista tehnologija mogla bi zaštititi i radnike koji popravljaju cestu, kažu iz Forda te napominju da je BLE tehnologija već ugrađena i u mobitele i u automobile – pa bi se ovaj sustav sprječavanja nezgoda moglo aktivirati bez potrebe za hardverskim nadogradnjama.

Kopirati
Drag cursor here to close