Cinquecento

Fićo slavi 63. rođendan

Ideja je bila slična onoj talijanskoj - ponuditi kupcima u SFRJ pristupačan automobil koji će se masovno proizvoditi.
AutoMoto / Flash | 06. 07. 2020. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle su šezdeset tri godine od tog 4. srpnja 1957. godine, kada je FIAT svijetu predstavio jedan od najoriginalnijih automobila 20. stoljeća - model 500.

Legendarni "cinquecento" je ubrzo nakon lansiranja postao pravi društveni fenomen i ambasador za proizvode "Made in Italy" širom svijeta, piše B92.

Njegov uspjeh je potvrđen 2017. godine kada je FIAT 500 prve generacije - koji je narodu Italije darovao mobilnost i slobodu 50-ih godina prošlog stoljeća - uvršten u stalnu kolekciju Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u New Yorku.

Foto: Anadolija / Okupljanje ljubitelja fiće u Sarajevu

S drugom generacijom iz 2007. godine FIAT 500 je postao simbol talijanske mode i stila koji je osvojio svijet.

Sada, u 2020. godini, treća generacija, model New 500, ponovo je spreman da napravi revoluciju urbane mobilnosti u ime održivosti, uz pomoć inovacija i tehnologije.

Jugoslovenska poslijeratna auto-industrija bila je uvijek tjesno vezana za FIAT, a prvi značajniji rezultat te suradnje pojavio se na putevim bivše Jugoslavije sredinom 1950-ih.

U pitanju je bio FIAT 600 koji je kragujevačka "Zastava" počela sklapati 1955. godine po licenci talijanskog proizvođača.

  / www.yugopapir.com



Ideja je bila slična onoj talijanskoj - ponuditi kupcima u SFRJ pristupačan automobil koji će se masovno proizvoditi.

Model Zastava 600 (kasnije 750, pa 850) vrlo brzo je stekao široku popularnost i dobio nadimak "fićo" po kome je ostao poznat do kraja proizvodnje u Kragujevcu, 1985. godine.

Tijekom tri desetljeća iz pogona "Zastave" izašlo je 923.487 primjeraka ovog automobila.

Inače, ideja o nastanku FIAT-a 600 začeta je još 1951. godine, a realizacija je poverena genijalnom Dante Giacosi. Kao svaki genije, Giacosa je konstrukciju novog automobila niže srednje klase nacrtao usput, rukom na komadiću papira.

Foto: Anadolija / Međunarodni festival

Nakon razrade ideje, predstavio ju je upravi. Oni su, naravno, odmah krenuli da razmišljaju tržišno i počele su varijacije koncepta ovisno o mogućoj mehanici koja će biti upotrebljena.

Na svu sreću, na kraju je prihvaćena osnovna Giacosina ideja. Automobil dužine 3,2 metra imat će samonoseću karoseriju i motor smješten iza zadnje osovine. Giacosa je još morao konstruirati motor koji je dovoljno kompaktan da bude smješten u "rep" malog automobila. Na radnom stolu bilo je nekoliko različitih ideja, a na kraju je odabran redni četvorocilindraš zapremine 633 ccm i snage 22 KS.

Svjetska premijera FIAT-a 600 dogodila se na Salonu automobila u Ženevi 1955. godine. Tada je predstavljena osnovna verzija, model sa 2 vrata i 4 sedišta.

Foto: PR / Fićo strujom zavodi i obara s nogu!

Automobil je, tijekom jedne posjete FIAT-u, odmah zapao za oko tadašnjem direktoru kragujevačke "Zastave", Prvoslavu Rakoviću, koji je po povratku u zemlju predstavio državnom vrhu ambiciozan plan proizvodnje "nacionalnog vozila".

U vrijeme SFRJ "fićo" je bio prvo vozilo u većini jugoslovenskih obitelji, a do današnjeg dana ostao je simbol motorizacije za mnoge bivše Jugoslovene.

Ostalo je zabilježeno da se "fićama" čak igrao i nogomet na Tašmajdanu, dugo je sudjelovao je na utrkama Nacionalne klase, a ovjekovječen je i u istoimenom kultnom filmskom ostvarenju Gorana Markovića.

S prestankom proizvodnje ovog automobila, okončana je jedna automobilska era u SFRJ. Kao zamjena stigao je "yugo", ali to je već neka druga priča, navodi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close