Svjetska premijera

Toyota predstavila Aygo X, prvi mikro crossover

Mala Toyota bit će, dakle, zapamćena kao model koji otvara novu nišu crossovera mini formata
AutoMoto / Flash | 05. 11. 2021. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Urbanog crossoverskog karaktera i otvorenog šminkerskog stila, u gradu vižljast i okretan, izvana malen, a iznutra dovoljno prostran, glavne su smjernice identiteta druge generacije Ayga, Toyotinog gradskog minija dosad stvaranog u kooperaciji s Peugeotom (108) i Citroenom (C1).

Aygo, dakle, postaje povišeni gradski mini, zasad jedini takav u ovoj klasi, a nova koncepcija donosi i dodatak u nazivu X, kao znak odmaka i različitosti od dosadašnjeg modela, a kod manje upućenih i kao konkretan simbol odvajanja od većeg Yarisa Cross. Ipak, Toyota sugerira da X treba čitati kao Cross. OK.

Mala Toyota bit će, dakle, zapamćena kao model koji otvara novu nišu crossovera mini formata, barem što se tiče izvedbi s klasičnim motorima. Dugačka tek 3,70 metara, široka 1,74 i visoka 1,51 metar jest podosta dulja (+23 cm), šira (+12 cm) i viša (+5 cm) od dosadašnjeg Ayga, a istovremeno prilično manja od Yarisa Cross (kraća gotovo pola metra i niža osam centimetara), na čijoj sedam centimetara skraćenoj platformi i vozi (2,49 metra). Gabaritima se, dakle, Aygo X zasad može usporediti jedino s Dacijom Spring (3,74 metra), ali koja ima samo električni pogon. Nekad, krajem 1990-ih, sličnih gabarita postojao je i Daihatsu Terios, ali nije bio crossover, već visoki mali terenac sa 4x4 pogonom. Svi ostali gradski crossoveri mjere preko četiri metra.

Foto: PR / Toyota predstavila Aygo X, prvi mikro crossover

Na što tako male dimenzije upućuju? Prije svega na izvrsnu okretnost. Bit će to sjajan autić za gradske vožnje, kojeg neće biti problem parkirati u tijesnim gradskim garažama I gurati se njime kroz gužvu. U tom smislu ima velikog potencijala postati miljenik mladih vozača, jednako tako biti idealan ženski autić naročito u prometom natrpanim ulicama, u što se uklapa simpatično osmišljena karoserija, u boljim paketima opreme s maštovitim kombinacijama boja naglašenije ekstrovertirana. S novim kolorističkim konceptom u četiri različite varijante među kojima se ističe Cardamon s narančastim fragmentima i velikim crnim 18-colnim naplacima i koja će kao Limited Edition biti na raspolaganju samo prvih šest mjeseci prodaje, izgled mu je neodoljivo simpatičan. Iako, kao poveznica s prijašnjim modelom naziru se neki prepoznatljivi elementi poput sličnog oblika stražnjeg dijela s razlomljenim linijama velikih LED svjetala.

Foto: PR / Toyota predstavila Aygo X, prvi mikro crossover

Robusnijem i čvršćem izgledu u prilog idu za tako mali automobil neobično veliki serijski kotači 175/65 R 17 ili u višim razinama opreme čak 175/60 R 18. Još jedna posebnost koja cijeloj pojavi daje dodatnu dozu orginalnosti je opcija već pomalo zaboravljenog platnenog krova, poznatog kao Canvas Top. Njegovim otvaranjem u formi razmatanja je zgodno simuliran ugođaj kabrioleta, kojim zanimljiva unutrašnjost puna zaobljenih linija još više dolazi do izražaja.

Osim toga, pozicija sjedenja je viša pet centimetara i time bliska crossoverskoj ideji, a veći interijer sa pet centimetara većim prostorom za ramena pruža bolji komfor. Jedan od interesantnijih detalja je središnji dio armature u obliku velike elipse, s integriranim 9-inčnim dodirnim zaslonom info i multimedijalnog sustava.

Foto: PR / Toyota predstavila Aygo X, prvi mikro crossover

Putem aplikacije MyT prati se analitika vožnje, a tehnologija mrežnog povezivanja s mobilnim platformama, najavljuje Toyota, bit će najbolja u klasi mini automobila. Isto vrijedi za sigurnosnu opremu u okviru poznatog Toyotinog paketa Safety Sense. Posebnu atmosferu davat će i JBL hifi sustav sa subwooferom, osmišljen posebno za Aygovu arhitekturu interijera. Zadržana je koncepcija s peterim vratima koja olakšava pristup stražnjim dvama sjedalima (Aygo prima četiri osobe), a faktor veće funkcionalnosti jest bitno veći prtljažnik obujma 231 litru (+ 60 litara).

Motor je najavljen zasad samo jedan, poznati trocilindarski 1.0 VVT-i zvrk snage 72 KS i okretnog momenta 93 Nm. Dolazi s ručnim i novorazvijenim automatskim bezstupanjskim S-CVT mjenjačem, za koji japanska inženjerija tvrdi kako je najbolji automatski mjenjač u malim automobilima. Performanse djeluju posve pristojno, s obzirom na namjenu i ciljnu skupinu kupaca. S ručnim mjenjačem ubrzava za 15,5 sekundi i postiže 158 km/h, s automatskim za 15,6 sekundi i razvija 151 km/h. Prema WLTP standardu troši 4,7 l/100 km, odnosno 4,9 s automatskim mjenjačem.

U prodaji se očekuje tijekom 2022., a dolazit će iz Toyotine tvornice u Češkoj.

Foto: PR / Toyota predstavila Aygo X, prvi mikro crossover
Kopirati
Drag cursor here to close