Zna se tko je gazda

Prvi pravi autonomni automobil nosi Mercedesovu zvijezdu!

"Drive Pilot omogućuje da vozač odmori glavu od prometa i posveti se nekim sekundarnim aktivnostima, bilo da razgovara s kolegama putem sustava In-Car Office, surfa internetom ili se odmara gledajući film", kažu u Mercedesu.
AutoMoto / Flash | 11. 12. 2021. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ideja da automobil samostalno upravlja dok vi na mjestu vozača čitate novine sada je moguća, posve sigurna i, što je bitno, legalna. Ali samo u Mercedesu.

I to jednom jedinom modelu. Pogađate, radi se o S klasi, za čiji sustav autonomnog upravljanja je njemački Ured za motorna vozila (KBA) dao odobrenje za korištenje na njemačkim prometnicama.

Udovoljavanjem tehničkim zahtjevima u okviru dokumenta UN-R157 dodijeljena mu je razina 3, što je prvi zabilježeni slučaj u svijetu. Zasad je korištenje dopušteno samo u Njemačkoj, ali već se provode testiranja u Kini i Americi pa je realno očekivati da će Mercedes biti prvi i u tim zemljama.

Sustav Drive Pilot je predstavljen prošle godine paralelno s lansiranjem nove S klase. Međutim tek sada ima odobrenje za korištenje, i to na određenim dionicama njemačkih cesta uz uvjet maksimalne brzine od tek 60 km/h.

Možda na prvu ne zvuči kao nešto revolucionarno, posebno nakon što smo mogli svjedočiti brojnim primjerima u kojima Tesla samostalno upravlja na autopilotu dok vozač radi nešto drugo.

E pa Mercedes je jedini koji je službeno dosegao razinu 3 i u kojem se smije tako voziti. Svi ostali raspolažu u najboljem slučaju razinom 2 koja podrazumijeva samostalno kretanje trakom, ali promjene traka ne mogu biti izvedene bez vozača koji mora imati ruke na upravljaču.

U Mercedesu pak vozač više ne morati stalno pratiti promet, a sustav će u potpunosti nadzirati okolinu i samostalno upravljati između mogućih prepreka, prenosi Index Auto.

"Drive Pilot omogućuje da vozač odmori glavu od prometa i posveti se nekim sekundarnim aktivnostima, bilo da razgovara s kolegama putem sustava In-Car Office, surfa internetom ili se odmara gledajući film", kažu u Mercedesu.

Priznat ćete, ovo zvuči itekako primamljivo. Malo je onih koji ne bi htjeli auto koji će ih odvesti s posla zaobilaznicom kroz gužvu kući dok oni dremuckaju ili gledaju televizijski program.

Sustav zasad funkcionira samo na njemačkim autocestama i pri relativno niskim brzinama, ali to je ionako tek prvi korak. Uostalom, u pitanju je 13.191 km cesta na kojima Mercedes može i smije samostalno upravljati.

Za razliku od Tesle čiji je sustav sada baziran isključivo na kamerama, Mercedesov koristi i pomoć LiDAR-a te podatke navigacije i kamera sprijeda i straga. Automobil ima i mikrofon koji registrira zvuk sirene vozila s prednošću prolaska, dok kvalitetu podloge prati pomoću senzora vlage smještenog u kotač.

Sustav se aktivira pomoću tipke na kolu upravljača, a automobil s ovim sustavom prepoznat ćete po maloj izbočini u stražnjem dijelu krova. Prvi Mercedesi s Drive Pilotom kupcima će biti isporučeni sljedeće godine.

Realno je očekivati da će nakon Mercedesa još neki proizvođači pokušati legalizirati svoje sustave autonomnog upravljanja. Tko zna, možda i Rimac pokuša sa svojim sustavom koji je s premijerom C_Two najavio kao sustav razine 4.

Kopirati
Drag cursor here to close