S klasa za vrh države

Novi njemački kancelar dobiva novi Mercedes

Povratak Mercedesa na najvišu poziciju označit će dolazak novog kancelara.
AutoMoto / Flash | 14. 12. 2021. u 10:00 Bljesak.info
NEW 2022 Mercedes S Class GUARD V12

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački kancelar Olaf Scholz je stupanjem na novu dužnost dobio pravo korištenja specijalnog automobila.

U pitanju je ponos njemačke autoindustrije i po mnogima najbolji automobil na svijetu – Mercedes S klase.

Mercedes su birali svi kancelari od 1949. do 1998. godine.

1998. godine Gerhard Schröder je birao VW Phaeton, Audi A8, BMW serije 7 i na kraju dakako Mercedes S klase. Angela Merkel je pak birala Audi A8L Security s 435 KS, a povratak Mercedesa na najvišu poziciju označit će dolazak novog kancelara.

Naravno, ne radi se o običnom Mercedesu, već o najboljem svoje vrste i još k tome opremljenom posebnom zaštitom. Mercedes s oklopom nosi ime Guard, a u pitanju je potpuno drugačiji model od S klase. Ako ne vjerujete, dovoljan je podatak kako proizvodnja S klase traje 2 dana, dok se Guard izvedba sklapa 25 puta duže, oko 50 dana. A takva je i cijena – 547.000 eura.

Dakle, ovdje se ne radi o preradi, već se automobil od starta proizvodnje nalazi u Guard programu. Tako ima čelični oklop, višeslojna stakla debljine deset centimetara, ali uz prepoznatljivu karoseriju S klase, prenosi Index Auto. Gume su otporne na bušenje, a automobil se oprema sustavima zaštite od požara i prodora otrovnih plinova. Ukupno je u pitanju dvije tone oklopa, gdje samo vjetrobran teži 120 kg. U konačnici S klasa Guard pruža visoki VR10 stupanj zaštite.

Ispod poklopca je V12 motor – 6.0 sa 612 KS i 830 Nm, najjači motor u povijesti služenja njemačkim kancelarima. Prosječno troši 19.5 litara /100 km, ali i potegne do 190 km/h, kao prvi Guard model s 4Matic pogonom. S obzirom na masu od 4.3 tone nije loše, zar ne?

Kopirati
Drag cursor here to close