Slučaj Mahmuljin

Četiri godine suđenja: Tužiteljstvo ima dokaze da su mudžahedini bili u sastavu Armije

Nakon četiri godine suđenja Sakibu Mahmuljinu zakazane su završne riječi.
Vijesti / Terorizam | 02. 09. 2020. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaganjem posljednjih dokaza Obrane okončan je dokazni postupak na suđenju Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine počinjene na području Zavidovića. Završne riječi zakazane su za 14. listopada.

Obrana je uložila nekoliko dokaza u odgovoru na dokumente koje je Tužilaštvo uložilo na ročištu održanom 22. srpnja, piše BIRN.

Kako je rekao odvjetnik obrane Nermin Mulalić, dokazi koje je prošli put uložilo Tužiteljstvo mogli bi ukazivati da je Odred “El-Mudžahidin” bio u sastavu Armije Bosne i Hercegovine, ali dokumenti koje ulaže Obrana ukazuju na sasvim nešto drugo.

Uloženi uredba i uputstvo, kako je dodao, opovrgavaju tezu Tužiteljstva da su pripadnici “El-Mudžahidina” bili i pripadnici ABiH.

Tužitelj Sedin Idrizović prigovorio je na relevantnost uložene dokumentacije, navodeći da su propisi na osnovu kojih su vršene vojne evidencije korišteni tijekom suđenja i predočavani svjedocima.

Tužiteljstvo i Obrana tražili su maksimalni mogući rok za pripremu završnih riječi, ističući složenost predmeta i ubijam dokaza.

Suđenje Mahmuljinu, nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa ABiH, počelo je u ožujku 2016. godine. On je optužen da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Prema optužnici, pripadnici Odreda su od srpnja do rujna 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Kopirati
Drag cursor here to close