Fer i balansiran sporazum

Velika Britanija i EU konačno postigli trgovinski sporazum o Brexitu

Dodala je da je sporazum "fer" i "balansiran" te da je bilo "pravedno i odgovorno" za obje strane da krenu u njegov dogovor.
Vijesti / Svijet | 24. 12. 2020. u 16:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija i Velika Britanija postigle su u četvrtak sporazum o trgovinskim odnosima nakon brexita, sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

Von der Leyen: Napokon smo pronašli sporazum

Von der Leyen je nakon postignutog sporazuma izjavila: "Napokon smo pronašli sporazum. Bio je to dug i naporan put."

Dodala je da je sporazum "fer" i "balansiran" te da je bilo "pravedno i odgovorno" za obje strane da krenu u njegov dogovor.

Von der Leyen kaže da će pravila tržišnog natjecanja "biti poštena i takva će ostati", obećavajući da će se pravila i standardi EU "poštivati". Dodaje da su dogovoreni "učinkoviti alati" za "reakciju ako se pravila tržišnog natjecanje budu iskrivljavala".

"Velika Britanija i Europska unija će nastaviti suradnju na svim područjima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promjene, energija, sigurnost i transport", dodala je.

Von der Leyen je također potvrdila da je dogovoreno pet i pol godina "pune predvidljivosti za ribarske zajednice" ,piše Index.hr.

"Zajedno ćemo postići više nego razdvojeni."

"Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom"

"Imamo sporazum", izjavio je izvor iz Downing Streeta. "Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom".

"Sporazum je fantastična vijest za obitelji i poslovne ljude u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU-om".

"Ostvarili smo odličnu stvar za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u iznimno izazovnim uvjetima", koja štiti integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu, rekao je izvor.

Barnier: Sat više ne otkucava

Glavni europski pregovarač u ovom sporazumu Michael Barnier poručio je da "sat više ne otkucava".

Zahvalio je svim političarima, građanima, pa čak i novinarima koji su odigrali ulogu u ovim pregovorima, piše Index.hr.

"Danas je dan olakšanja, ali ispunjen i nekom tugom dok uspoređujemo ono što je bilo prije s onim što nam predstoji."

Barnier je potvrdio da sporazum sada moraju ratificirati britanski i europski parlament te svih 27 država članica Europske unije.

Godinu dana pregovori stajali na mjestu

Iako je sporazum postignut i u posljednji je trenutak osigurao da se izbjegne ogorčeni i žučljiv "razvod" dviju strana, Ujedinjena Kraljevina nesumnjivo ide u smjeru distanciranijeg odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, više nego što je to itko mogao zamisliti 2016. nakon izglasavanja Brexita na referendumu.

Još je sedam dana ostalo do izlaska Britanije iz Europskog bloka, kada će ta zemlja napustiti jedinstveno europsko tržište i carinsku uniju.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, ali u tom prijelaznom razdoblju su pravila o trgovanju, poslovanju i putovanju ostala nepromijenjena. S početkom siječnja, Bruxelles će Ujedinjenu Kraljevinu tretirati kao treću zemlju.

S trgovinskim sporazumom s nultim carinama i kvotama očuvat će se godišnja trgovinska razmjena u vrijednosti od skoro bilijun američkih dolara, ali i mir u Sjevernoj Irskoj sklopljen na Veliki petak 1998.

Velika Britanija Brexitom okončava 48 godina dug i bremenit odnos s francusko-njemačkim projektom ujedinjene Europe kao globalne sile.

 

Kopirati
Drag cursor here to close