Pregovori se nastavljaju

Ističe vrijeme za Brexit, ali dogovora nema

Johnsonov ured upozorio je da istječe vrijeme i da EU mora bitno promijeniti svoju poziciju.
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2020. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija i Europska unija nastavljaju trgovinske pregovore u petak, a obje strane upozoravaju da su im pozicije udaljene po brojnim pitanjima i da je sve izglednije da neće uspjeti postići sporazum.

Manje od dva tjedna prije izlaska Britanije iz orbite bloka, obje strane tvrde da postoje velike razlike među njima, a ribarstvo se smatra glavnim kamenom spoticanja u postizanju sporazuma koji bi zaštitio trgovinu vrijednu gotovo bilijun dolara od carina i kvota kad se okonča prijelazno razdoblje 31. prosinca.

"To je vrlo ozbiljna situacija. Ispitat ćemo svaki put do sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om, ali ne možemo to učiniti na štetu svog nacionalnog suvereniteta", rekao je britanski ministar obrazovanja Nick Gibb za Sky News.

Gibb je ponovio sličnu poruku koju su već poslali britanski pregovarač za brexit David Frost i premijer Boris Johnson koji je u četvrtak navečer razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Johnsonov ured upozorio je da istječe vrijeme i da EU mora bitno promijeniti svoju poziciju, prenosi Hina.

Von der Leyen je rekla da je postignut napredak, ali da će biti "vrlo izazovno" premostiti razlike, osobito kad je riječ o ribarstvu.

Johnson i britanska vlada govore da žele dogovor, ali rado će se okrenuti i trgovati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, dodajući da bi to i dalje bio dobar ishod.

Britanski ministar Michael Gove rekao je u četvrtak da je šansa za postizanje sporazuma manja od 50 posto.

Sporazumom bi se osiguralo da robna razmjena koja čini polovicu godišnje trgovine EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva ostane oslobođena carina i kvota nakon 31. prosinca.

"Ovo je trenutak istine", rekao je europski pregovarač za brexit Michel Barnier u Europskom parlamentu u Bruxellesu. "Postoji šansa za postizanje sporazuma, ali put do takvog sporazuma vrlo je sužen."

"Preostalo nam je jako malo vremena, tek nekoliko sati da odradimo pregovore ako želimo da ovaj sporazum stupi na snagu 1. siječnja", dodao je Barnier.

Kopirati
Drag cursor here to close