Uoči pregovora

Uvjeti Rusije: Krim, ustav i separatističke pokrajine

Što se tiče neutralnosti, Peskov je kazao kako Rusija zahtijeva ustavne amandmane kojima bi "Ukrajina odbacila ciljeve ulaska u bilo koji blok".
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2022. u 14:07 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija traži od Ukrajine da zaustavi vojno djelovanje, promijeni svoj ustav kako bi u njega unijela neutralnost, prizna Krim kao ruski teritorij i prizna neovisnost separatističkih republika Doneck i Luhansk, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Hina.

Peskov je kazao Reutersu da je Moskva poručila Kijevu da će odmah zaustaviti invaziju ako se ispune spomenuti uvjeti.

To je dosad najjasnija ruska izjava o tome što želi nametnuti Ukrajini za zaustavljanje invazije koju Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Peskov kaže da Ukrajina zna za te uvjete te "da im je rečeno da ovo u trenutku može bit zaustavljeno".

Što se tiče neutralnosti, Peskov je kazao kako Rusija zahtijeva ustavne amandmane kojima bi "Ukrajina odbacila ciljeve ulaska u bilo koji blok".

"To je moguće učiniti samo promjenama ustava", kazao je.

Glasnogovornik Kremlja tvrdi da Rusija nije zainteresirana za dodatni ukrajinski teritorij.

"Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završit ćemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoje vojno djelovanje. Trebali bi okončati svoje vojno djelovanje i tada nitko neće pucati", rekao je.

"Također smo govorili o tome kako bi trebali priznati da je Krim ruski teritorij i da moraju priznati da su Doneck i Luhansk neovisne države. I to je to. Prestat će za trenutak", kazao je Peskov za Reuters.

Peskov je iznio zahtjeve Kremlja uoči trećeg kruga ukrajinsko-ruskih pregovora u Bjelorusiji.

Kopirati
Drag cursor here to close