Podržali sankcije

Putin dobio popis ''neprijatelja'', među njima i Hrvatska i Crna Gora

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije precizirao kakav će odgovor biti, no rekao je da će to biti u skladu s ruskim interesima.
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2022. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska vlada je po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina sastavila spisak stranih država i teritorija koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Moskve, a na listi su i Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija s prostora bivše Jugoslavije.

Naime, ruska agencija RIA Novosti objavila da je napravljen popis neprijateljskih zemalja koje je zatražio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Popis uključuje 48 država među kojima su Australija, Albanija, Andora, Velika Britanija, Island, Kanada, Lihtenštajn, Mikronezija, Monako, Novi Neland, Norveška, Južna Koreja, San Marino, Sjeverna Makedonija, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska i Japan.

Kako su objavile ruske agencije i pojedini mediji, popis uključuije Austriju, Belgiju, Bugarsku, Mađarsku, Njemačku, Grčku, Dansku, Irsku, Španjolsku, Italiju, Cipar, Latviju, Litvu, Luksemburg, Maltu, Nizozemsku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Finsku, Francusku, Hrvatsku, Češku, Švedsku i Estoniju", stoji u priopćenju ruske vlade.

Navodno je Putin naredio da svi Rusi koji imaju devizne obveze prema stranim kreditorima s liste neprijateljskih zemalja te obveze plaćaju rubljima 

Agencija Anadolija objavila je kako je Vlada Ruske Federacije omogućila ruskim građanima i kompanijama, kao i državi, regijama i općinama koje imaju obveze u stranim valutama povjeriteljima iz zemlja s liste neprijateljskih zemalja da vrate svoje dugove u rubljama.

Za to dužnik može zatražiti od ruske banke da otvori poseban račun u rubljama na ime stranog povjerioca i platiti u protuvrijednost u rubljama po kursu centralne banke na dan plaćanja.

Ovo pravilo je privremeno i odnosi se na plaćanja veća od 10 milijuna rublji (oko 72.202 dolara).

Sputnjik, objavivši popis, podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz prema kojem ruska vlada u roku od dva dana treba da utvrdi spisak zemalja koje poduzimaju "neprijateljske akcije" protiv Rusije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close