12. dan ruske invazije na Ukrajinu

Ukrajinska vojska: Bitka za Kijev bit će ključna, Rusi kreću u osvajanje

U biltenu objavljenom u ranim jutarnjim satima glavni stožer je rekao da su ruske snage također "pokušavale postići taktičku prednost da dođu do istočnih predgrađa Kijeva kroz okruge Brovarski i Borispilj".
Vijesti / Flash | 07. 03. 2022. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je jutros da se ruske snage pripremaju za napad na Kijev pokušajem preuzimanja pune kontrole nad gradovima Irpin i Buča, nedaleko od Kijeva, te približavanjem glavnom gradu kroz istočna predgrađa.

U biltenu objavljenom u ranim jutarnjim satima glavni stožer je rekao da su ruske snage također "pokušavale postići taktičku prednost da dođu do istočnih predgrađa Kijeva kroz okruge Brovarski i Borispilj".

"Bitka za Kijev ključna je bitka koja će se voditi sljedećih dana"

"Prilično velika količina ruske [vojne] opreme i ruskih snaga koncentrirana je na prilazima Kijevu", rekao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko na ukrajinskoj televiziji, a prenosi internetski list Ukrajinska Pravda.

"Bitka za Kijev ključna je bitka (koja će se voditi) sljedećih dana."

Ruska vojska nastavila je u ponedjeljak opću ofenzivu na Ukrajinu, bombardirajući Harkiv i pokušavajući opkoliti glavni grad Kijev, gdje su se u zoru oglasile sirene upozorenja iz zraka, prenijela je francuska novinska agencija Afp.

Pogoršanje sukoba i mogućnost embarga na rusku naftu izazvali su u ponedjeljak ujutro groznicu na međunarodnim tržištima, s vrtoglavim porastom cijene nafte i zlata te velikim padom na burzama u Aziji.

Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine intenzivno je bombardiran iz zraka u noći na ponedjeljak, a posebno su gađani sportski kompleks lokalnog sveučilišta i civilne zgrade, prema izvjestitelju AFP-a.

"Neprijatelj nastavlja ofenzivnu operaciju protiv Ukrajine, usredotočujući se na opkoljavanje Kijeva, Harkiva, Černjihiva (sjever), Sumija (sjeveroistok) i Mikolajeva (jug)", navodi se u ukrajinskom priopćenju.

Rusija će 7. ožujka otvoriti humanitarne koridore u Ukrajini

Ruska vojska prekinut će vatru i otvoriti humanitarne koridore iz nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev u ponedjeljak u osam ujutro po srednjoeuropskom vremenu, odnosno u 10 po moskovskom vremenu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Rusi ubili načelnika Hostomela, tvrdi vijeće gradića

Vijeće Hostomela potvrdilo je 7. ožujka da su ruske trupe ubile načelnika Hostomela Yuryja Prylypka.

Poginuo je zajedno s još dvije osobe dok je davao kruh i lijekove stanovnicima Hostomela.

Kopirati
Drag cursor here to close