Treći krug

Rusija i Ukrajina spremaju se za nastavak pregovora

Dva izaslanstva zadnji su se put sastala u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji.
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2022. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi se održati danas, a Rusija je uoči toga ujutro najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih kroidora iz nekoliko ruskih gradova.

Dva izaslanstva zadnji su se put sastala u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji. U drugom krugu mirovnih pregovora, Kijev i Moskva dogovorili su uspostavljanje humanitarnih koridora u Mariupolju i Volnovaki kako bi se olakšala evakuacija civila, prenosi Index.hr

No pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja propao je i u subotu i u nedjelju, prema navodima Kremlja i Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za kršenje dogovorenog prekida vatre.

Šef ukrajinskog izaslanstva, pregovarač David Arahamija odbacio je glavne zahtjeve Rusije kao "neprihvatljive" u intervjuu za Fox News.

"Ne bih rekao da brzo napredujemo jer svakodnevno imamo mnogo ubijenih ljudi, posebno civila", rekao je u nedjelju Arahamija na upit o napretku pregovora.

Arahamija je dodao da "jedini dijelovi oko kojih se gotovo nemoguće dogovoriti su Krim i takozvane republike za koje Rusija inzistira da ih priznamo kao neovisne." "To nije prihvatljivo u ukrajinskom društvu", naveo je.

Rusija traži da se poluotok Krim, koji je anektirala 2014. godine, prizna kao ruski teritorij. Osim toga, želi da se regije Luhansk i Doneck, pod kontrolom proruskih separatista, priznaju kao neovisne države. Moskva također poziva na potpunu "demilitarizaciju" Ukrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close