Daleko da je gotovo

Trump odbio priznati poraz na izborima; šta ako ne preda vlast?

Vijesti / Svijet | 07. 11. 2020. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump odbio je priznati poraz na izborima i tvrdi da su oni daleko od gotovih.

Trump je objavio da se Joe Biden lažno predstavlja za pobjednika izbora i najavio je da u ponedjeljak kreće sudska bitka, prenosi Tportal.hr.

Netom prije američki mediji AP, NBC i CNN proglasili su Joea Bidena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora nakon što su mu dodijelili pobjedu u ključnoj državi Pennsylvaniji.

Biden je osvajajem Pennsylvanije premašio 270 elektora potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Izabrani američki predsjednik trenutno vodi i u Nevadi, Arizoni i Georgiji i njegova bi pobjeda na koncu mogla biti i uvjerljivija.

Nije prvi put da se u SAD-u postavlja pitanje što će se dogoditi ako aktualni predsjednik Donald Trump izgubi na izborima i odbije napustiti Bijelu kuću.

Kako piše Independent, svaki put kada je predsjednik SAD-a sugerirao da će prihvatiti rezultate izbora samo ako su povoljni za njega, mediji su istraživali ustavna ograničenja s kojima bi se suočio u osporavanju smjene iz Ovalnog kabineta.

Bivši potpredsjednik Joe Biden pripremio je vlastitu vojsku odvjetnika i stručnjaka za ustavno pravo kako bi se suprotstavio predsjednikovim pravnim izazovima na sve, od glasanja poštom tijekom pandemije korona virusa, do navodnih slučajeva prevare, za koje je Trump tvrdio da postoje bez iznošenja dokaza, piše list, prenosi Tanjug.

Biden je inzistirao da će savezni dužnosnici s velikom pratnjom ispratiti Trumpa iz Bijele kuće ako izgubi na izborima.

Mirna tranzicija vlasti osnova je američkog društva, a u prošlim primjerima spornih izbora odluke su donošene mnogo prije bilo kakvog odbijanja da se priznaju.

Richard Nixon je priznao pobjedu Johna F. Kennedya 1960. godine i pored postojanja više optužbi o izbornoj prevari u korist demokrata.

Potpredsjednik Al Gore prihvatio je presudu Vrhovnog suda SAD-a da je George W. Bush pobijedio na predsjedničkim izborima 2000. godine iako su postojala značajna pitanja o integritetu rezultata na Floridi.

Paul Quirk, profesor političkih znanosti na Univerzitetu u Britich Columbiji, ranije je za Independent rekao da će policija biti dovedena u neugodan položaj.

"U jednom trenutku postavilo bi se pitanje: čijim naredbama bi se pokorili pripadnici policije? Jer bi to na kraju postalo pitanje upotrebe sile u jednom ili drugom smjeru", rekao je on.

U američkom Ustavu se ne spominje kako predsjednika treba ukloniti ako izgubi na izborima i odbije predati vlast protivniku.

Kako navodi list, teško je reći bi li netko bio spreman poslati Federalni istražni biro (FBI), vojne specijalce ili bilo koju drugu agenciju za provođenje zakona da upadne u Zapadno krilo Bijele kuće i uhiti poraženog Trumpa.

Joshua Sandman, profesor političkih znanosti na Univerzitetu New Haven, izjavio je da ne misli da bi Trump ikada odbio napustiti funkciju nakon izbora, jer bi to uništilo predsjedničko naslijeđe.

Sugerirao je da bi intenzivan kongresni i politički pritisak brzo natjerao Trumpa da ode s funkcije.

"Prva linija obrane bio bi Kongres, a njegova stranka bi ga pritisla, govoreći mu da mora podnijeti ostavku ili da ode", rekao je Sandman.

"Ako želi ostati u Bijeloj kući, ostao bi u Bijeloj kući. Ali, opet, hipotetički to nije potrebno. Bijela kuća je simbolična. To nije sjedište moći, nužno", istaknuo je Sandman.

Dodao je da je sve to znanstvena fantastika, hipotetska stvar.

Kopirati
Drag cursor here to close