Tyson i Trump, neka čudna veza koja još traje?
Trump je uspio, 121.000 dolara je uzeo po sekundi. U kockarnicama je potrošeno oko 344 milijuna dolara, gotovo 130 milijuna dolara više od dotadašnjeg prosjeka.

Tyson i Trump, neka čudna veza koja još traje?

Sport / Ostali sportovi | 07. 11. 2020. u 14:52 Bljesak.info / Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njihova suradnja je počela srpnja 1988. godine. Tadašnji tajkun, današnji predsjednik na odlasku, Donald Trump je pod svaku cijenu kako to samo on zna, želio ući u svijet profi boksa. I uspio je. Za početak je odlučio organizirati borbu Mike Tysona i Michael Spinksa. U trenutku kada je Mike Tyson imao 34 uzastopne pobjede i tri glavna pojasa (WBC, WBA i IBF), dok je "The Spinks Jinx", zlatni iz Montreala, bio na tri pobjede manje. Convention Hall u Atlantic Cityju je bio mjesto radnje, Trump je borbu najavio naravno u svom stilu "kao najveću u povijesti boksa''.

Trump postao savjetnik Tysonu

Trump se potrudio da što je moguće više naravno promovira svoje kockarnice, i za uvodne borbe mora se priznati sredio više nego ugledna boksačka imena. Između ostalih na jednom mjestu su se našli Trevor Berbick, James Buster Douglas, Donovan Ruddock. U svom stilu, Donald je pronašao način kako da dodatno zaradi. Kompletna boksačka priredba je produžena do ponedeljka. Gomila zvijezda je bila tu, navodno ih je Michael Buffer prije meča nabrojao osamdesetak, nedostajao je samo Sinatra. Skoro jednako kao dužina samo borbe Tyson - Spinks. Mike je bio sjajan, žestok, ubitačan, Michael skamenjen, uplašen. Novinari su pričali kako je jedva izašao iz svoje svlačionice. Lijevi Tysonov aperkat je uništio Spinska, sve je bilo gotovo, nakon samo 91 sekunde. Iron Mike je bio na vrhuncu, pisalo se nikad bolji.

Video: Mike Tyson Vs. Michael Spinks

Trump je uspio, 121.000 dolara je uzeo po sekundi. U kockarnicama je potrošeno oko 344 milijuna dolara, gotovo 130 milijuna dolara više od dotadašnjeg prosjeka. Samo na ulaznicama za meč, Trump je zaradio 12 milijuna, od kockarnica mu je ostalo čistih 15 milijuna.Donald takav kakav jeste sebi nije mogao dozvoliti da mu je jedna zlatna koka poput Mike Tysona pobjegne iz ruku.

Video: Donald Trump

Nije jasno kada su Trump i Tyson prvi put stupili u kontakt. Ali zategnutost u odnosima između Tysona i Billa Caytona njegovog tadašnjeg menadžera, dala je Donaldu dovoljno prostora da se uvuče. Navodno je dan prije borbe, Mike izrazio želju da Trump postane njegov savjetnik, čovjek koji će se brinuti o financijama.

Od trenutka kada ga upoznao, Mike se našao u problemima

Za početak je Donald Mikeu objasnio kako će ovaj ubuduće zarađivati više, daleko više nego što je to bio slučaj s Caytonom. Cayton je upravljao Tysonovom karijerom od njegove 18. godine, u partnerstvu s Jimom Jacobsom, bliskim D'Amatovim prijateljem.Samo tri mjeseca prije borbe sa Spinksima, Jacobs je umro od leukemije

''Mike Tyson me zamolio da se brinem o njegovoj karijeri, za početak smo morali riješiti pitanje tužbe s njegovim dotadašnjim menadžerom'', pričao je Donald. Visina naknade za koju je Mike angažirao Donalda do danas je ostala nepoznata. Uz sve to, Trump je objavio kako će dio zarade Mike Tysona ići u dobrotvorne svrhe za borbu protiv "AIDS-a, cerebralne paralize, multiple skleroze" i "pomoći beskućnicima". Preko fondacije "Donald J. Trump".

''Kao što vam je poznato, jako sam sretan što sam pobijedio Billa Caytona na sudu. Za to je bila potrebna snaga, energija, znanje. Ja sam svoju energiju i znanje trošio na sudu, kao šo vi trošite u ringu. Zahvaljujući meni, uštedio sam vam više od 50.000.000 USD, pa je stoga doprinos od dva milijuna dolara, koji će ići u vrijedne dobrotvorne organizacije, vrlo razuman. Ako biste mogli zatražiti od svojih računovođa da upišu ček prema ''Fondaciju Donald J. Trump'', podijelit ću novac u svoje i vaše ime i dat ću vam spisak dobrotvornih organizacija koje su imale koristi'', napisao je jednom prilikom Trump, Tysonu koji u to vrijeme ni sam nije znao koliko novca ima.

Video: Tyson & Trump

Ipak, nitko ne zna, da li je taj novac Mike uplatio, što je bilo s tim novce, ono što znamo jeste da je njegova karijera od trenutka nakon što je dobio novog savjetnika krenula nizbrdo. Tysonov život postajao je sve kaotičniji nakon borbe sa Spinksom.

Donald i Robin bili u vezi?

Čak je u jednom trenutku najavio svoje povlačenje iz ringa jer je "izgorio". Brak s Robin Givens je raspadao, ona je tvrdila kako je Mike zlostavlja, a Tyson je bio uvjeren kako ona spava baš s Trumpom. Zato mu je jednog dana upao u kancelariju.

''Uletio je u ured i povikao: 'Je*eš li moju ženu?' Sledio sam se. Pomislio sam da ću biti mrtav jer protiv njega nitko nije imao šanse. To je svjetski prvak i ima ubojito oružje", Trumpovo je svjedočanstvo.

Trump je imao svoje prste u porazu od Douglasa

Mike jeste 1989. godine dva puta obranio naslov, ali je daleko bio od onog pravog Tysona. A onda je došla famozna noć u dalekom Japanu, Tokyu. 11. veljače 1990. godine, noć kada je Mike Tyson ostao bez naslova, ostao bez svega. Slika za sva vremena. Mike koji pokušava ustati, koji tetura, uporno pokušavajući vratiti gume za zube. Do 1990. je Mike Tyson postao toliko opasan da su kladionice prestale davati ponude za njegove borbe. Između 1985. i 1989. skupio je 37 pobjeda s 33 nokauta, od čega 17 u prvoj rundi. Prije borbe

Koeficijent na Bustera Douglasa bio je golemih 43, na Tysona primljeno oko 160.000 dolara uplate. Tysona koji se opće nije pripremao za ovaj meč. Sve što je radio bilo je radi reklama, sponzora, savjetnik Trump ga je uvjeravao kako nema potrebe da se nešto troši jer Buster je amater. Čak je Mike na jednom sparingu nokautiran, pa je Don King morao iz dvorane potjerati novinare. U Japanu je bilo svega osim normalne pripreme za jedan meč.

''Nisu mi davali da izlazim previše van. Nije bilo nikakvih žena pa sam počeo ševiti sobarice. Bile su užasno ružne, ali što sad, nisam imao izbora'', prisjetio se Mike kojem je društvo pravio Bobby Brown, a djevojaka je bilo dovoljno. Svjedoci su tvrdili dvanaest. Kako je okruženje bilo oko Mike možda najbolje potvrđuje podatak kako je u njegovom kutu nisu imali enswell — čeličnu pločicu kojom cutmani kontroliraju otekline.

Video: Buster Douglas shocks the world with 10th-round KO of Mike Tyson

U multimilijunskom meču Tyson je rashlađen rukavicom od lateksa napunjenom mlakim ledom!. Kako su stvari izgledale u tom trenutku najbolje potvrđuje činjenica kako Donald nije išao u Mike-ovu svlačionicu nakon poraza. Trump koji je imao velikih financijskih problema u tom trenutku, morao je čak prodati i svoju avio kompaniju. Ono što je sigurno, nakon Japana više ništa nije bilo isto.

Ljubav pukla, razlog Don King

Mike je prvo zaglavio zatvora, osuđen je šest godina zbog silovanja, ali je navodno Donald sredio da to bude samo tri. Posljednju priliku za povratak je imao 1997. godine, u borbi protiv Holyfielda. Famozni Tysonov ugriz bila je još samo jedna stepenica na putu prema dole.

''Zaista me nije zanimao boks. Znam da sam pogriješio što sam ga ugrizao za uho, ali to nema nikakve veze sa sportom. Nije prošlo 16 mjeseci kako sam izašao iz zatvora, a već su me poslali u ring protiv takvog boksačkog majstora kao što je Holyfield. Nisam uopće mislio kad sam ga ugrizao, bio sam drogiran.'' Iako je kroz karijeru zaradio oko 400 milijuna dolara, 2003. godine je proglasio bankrot. Oporavak traje i danas.

''Mike je imao neke čudne navike i stavove, posebno kada je novac u pitanju. Nakon borbe sa Spinksom, predao sam mu ček na 10 milijuna dolara. ''Mike je rekao hvala, savio ga i stavio u džep jakne ne bacajući pogled na njega. Nekoliko dana kasnije nazvao je jedan od mojih računovođa i rekao da ček nikada nije unovčen i da je bolje da otkrijemo što se događa'', govorio je Trump. Službeno, suradnja Mike i Donalda je pukla nakon Bustera Douglasa, iako je Trump bio jedan od rijetkih koji je stao na stranu boksača kada je ovaj završio iza rešetaka. Međutim, kada je izašao na slobodu, Mike je ponovo sve prepustio Don Kingu, Trump nije bilo u toj priči.

Kladio se protiv, Mike ga podržao u kampanji

Tada je Trump odlučio - svjesno ili iz čistog instinkta ubojice - zabiti nož u Iron Mikea, dok je već bio dolje. Koristeći istu taktiku koju je naučio od Tysona, a koju je Tyson zauzvrat naučio od D'Amata, mentalno je demontirao svog prijatelja hvaleći se za New York Daily News kako je uložio milijun dolara, kvota 20-1 , da će Tyson izgubiti prvi meč od Holyfielda. Navodno je Trump zaradio 20 milijuna.

''Jednostavno ne kladite kvotu 20-1 protiv prvaka", objasnio je hladno u svom stilu Trump.

Novinari su naravno pokušavali ući u trag priči, ali nisu uspijevali. Ipak, ratne sjekire su zakopane kada se Trump kandidirao za predsjednika, Mike je bio jedan od onih koji je pružio podršku, što je opet bilo čudno.

Video: Mike Tyson on Donald Trump

Baš kao što je bilo čudno kada je Tyson kleknuo u znak podrške BLM ('Black Lives Matter') pokreta u borbi protiv rasizma, dok je ovaj kratko komentirao Tysonove povratničke treninge. Mike je po prvi put glasao, ovih dana ali nije rekao za koga. Njihova ljubavi je imala kroz godine neku čudnu putanju. Bili su dobri, bili su loši, noževi su se zabadali u leđa, tko zna, možda je Mike zadao novi?

Kopirati
Drag cursor here to close