Je li gotova američka izborna drama?

I to je to: Joe Biden novi predsjednik SAD-a

Američka televizijska mreža CNN javlja kako je s pobjedom u saveznoj državi Pensilvaniji, Joe Biden definitivno osvojio dovoljno elektorskih glasova da već sada može biti proglašen predsjednikom SAD-a.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2020. u 17:53 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Politico / Joe Biden

Demokratski kandidat Joe Biden pobijedio je u saveznoj državi Pennsylvaniiji, osvojivši time 270 elektorskih glasova, koliko mu je bilo potrebno za ulazak u Bijelu kuću kao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. 

Na putu do pobjede nad republikanskim kandidatom i predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, Biden je također pobijedio u saveznim državama Arizona, Wisconsin i Michigan, gdje je Trump odnio pobjede 2016. godine.

Sedamdesetsedmogodišnji Biden rođen je u Scrantonu, u Pennsylvaniji, i potiče iz radničke klase nasuprot imućnom Trumpu.  

Biden je do pobjede došao tri dana nakon održanih predsjedničkih izbora u SAD-u, na koje je izašao, kako tvrde upućeni, rekordan broj birača, a veliki broj glasova je stigao putem pošte, što je usporilo proces brojanja. 

Izgubivši na ovim izborima, Trump je postao prvi predsjednik koji nije reizabran još od republikanca Georgea H. W. Busha 1992. godine.

Biden: Ostavimo bijes iza sebe, vrijeme je da se ujedinimo kao nacija

U prvoj izjavi nakon što je postao novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden poručio je da je vrijeme da se Amerika "ujedini" i "izliječi". 

"Nakon što je kampanja završila, vrijeme je da ostavimo iza sebe bijes i oštru retoriku i da se ujedinimo kao nacija", rekao je Biden. 

"Mi smo Sjedinjene Američke Države", napisao je, i dodao: "I ne postoji to što mi ne možemo, ukoliko to radimo zajedno."

U prvom obraćanju javnosti nije spomenuo svog oponenta, predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji nije priznao rezultat utrke. 

Kopirati
Drag cursor here to close