Oživljavanje pregovora

SAD: Turska želja za članstvom u EU nema nikakve veze sa Švedskom i NATO-om

Ankara je optužila države EU za islamofobiju jer se nisu zalagale za uključivanje Turske, koja bi bila najveća zemlja u EU po broju stanovnika
Vijesti / Svijet | 10. 07. 2023. u 22:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želja Turske da oživi pregovore o pristupanju EU i nastojanje Švedske da se pridruži NATO-u dva su različita pitanja, priopćio je američki State Department.

"Prvo, Sjedinjene Države niz godina podupiru težnje Turske za članstvom u EU i nastavljamo to činiti", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u Washingtonu uoči sutrašnjeg summita NATO-a u Litvi.

Pokušali povezati dva pitanja

"To nije odluka za Sjedinjene Države, to je odluka za Europsku uniju i, u konačnici, to je stvar između Europske unije i Turske. Međutim, ne vjerujemo da bi to trebala biti prepreka za pristupanje Švedske NATO-u", dodao je.

Ankara je pokušala povezati ta dva pitanja nakon što se protivila članstvu Švedske u NATO-u, rekavši da nije zadovoljna antiislamskim prosvjedima i potporom Kurdima, piše Hina.

Kritičari Erdoganu zamjeraju autoritarne mjere

Međutim, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je večeras da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u nakon više od godine dana blokade. Mnogi u EU zabrinuti su zbog nepredvidivosti Erdoğana i činjenice da zemlja graniči sa Sirijom, Irakom i Iranom.

Također se žale na njegove sve veće autoritarne mjere, poput zatvaranja mnogih novinara. Ankara je optužila države EU za islamofobiju jer se nisu zalagale za uključivanje Turske, koja bi bila najveća zemlja u EU po broju stanovnika (85 milijuna) da je primljena.

Kopirati
Drag cursor here to close