Članstvo

Švedska u NATO-u: Posljednji pokušaj da se uvjeri Turska

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, napuštajući politiku vojne neutralnosti koja je trajala desetljećima.
Vijesti / Svijet | 10. 07. 2023. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za ponedjeljak u Vilniusu, uoči samita NATO-a, sastanak turskog i švedskog čelnika kako bi se još jednom pokušala skinuti turska blokada nad članstvom Švedske u Sjevernoatlantskom savezu, prenosi Hina.

Stoltenberg je sazvao sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona dan prije dvodnevnog sastanka na vrhu NATO-a kojim savez želi pokazati jedinstvo pred ruskom invazijom Ukrajine.

Potez na Turskoj

Glavni tajnik je prošli tjedan rekao da je pridruživanje Švedske NATO-u blizu. "Ono što je važno je da sljedeći tjedan imamo pozitivan ishod", rekao je novinarima nakon sastanka s predstavnicima Turske i Švedske u četvrtak.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, napuštajući politiku vojne neutralnosti koja je trajala desetljećima.

Zahtjev za članstvo u savezu moraju odobriti sve članice NATO-a i dok je Finska dobila zeleno svjetlo u travnju, Turska i Mađarska tek trebaju odobriti ulazak Švedske. Budimpešta je rekla da će to učiniti kada isto napravi Turska.

Uvjeravanje

Erdogan bi se u Vilniusu na marginama samita trebao sastati s Joeom Bidenom gdje se očekuje da će američki predsjednik pokušati još jednom uvjeriti turskog kolegu da odobri švedsko članstvo.

Turski predsjednik kaže da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina.

Švedska je priopćila da je ispunila zahtjeve dogovorene u pregovorima s Turskom, uključujući uvođenje novog zakona kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji smatra ilegalnim. Erdogan je u petak obećao da će donijeti "najbolju odluku, kakva god ona bila", čime je zapravo rekao da su sve opcije još uvijek na stolu.

Ključ bi međutim mogao biti na Washingtonu: analitičari ocjenjuju da je tursko zeleno svjetlo Švedskoj uvjetovano dostavom američkih borbenih zrakoplova F-16 Ankari, što Turska niječe.

Kopirati
Drag cursor here to close