On se može žaliti, ali izlaza nema

Šaćirbegović: Bojim se Trumpa, on neće mirno predati vlast

O američkim izborima i kaosu koji prijeti nakon njih, za Slobodnu Dalmaciju govorio je Muhamed Šaćirbegović Sacirbey.
Vijesti / Svijet | 08. 11. 2020. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O američkim izborima i kaosu koji prijeti nakon njih, za Slobodnu Dalmaciju govorio je Muhamed Šaćirbegović Sacirbey, ratni ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i veleposlanikom pri Ujedinjenim narodima.

Sacirbey je američki državljanin, danas živi na istočnoj obali i s velikim zanimanjem prati politička zbivanja u SAD-u. Zadržao je brojne kontakte i veze u visokim sferama tamošnje politike.

Uništavanje različitosti

Jeste li očekivali ovako tijesnu bitku, odnosno da Donald Trump nakon svega može osvojiti toliki broj glasova?

''Nisam očekivao i, reći ću vam otvoreno, to me razočaralo. Na kraju krajeva, ljudi koji su mu dali glasove su moji susjedi, sudržavljani s kojima me veže to što želimo najbolje za ovu zemlju i imati barem neku vrstu zajedničke vizije.

Jedan od glavnih razloga zašto je Amerika uspjela jest ta različitost, a Trump je taj koji to pokušava uništiti. Jedan od razloga zašto smo se borili u BiH jest ta različitost. I Hrvatska, kada je ušla u EU, imala je tu istu viziju različitosti. Bivša Jugoslavija nije imala toliko problema s istim konceptom, nego više zbog totalitarnog društva i koncepta države, komunizma.

U tom smislu Trump je najopasniji. Nije pitanje kakva je njegova politika o imigraciji, porezima, ženskim pravima, muslimanima, crncima ili Meksikancima, nego koliko on poštuje američki Ustav i koncept koji je donio neku vrstu ravnoteže u politici, upravljanju državom, kao i na razini društva.

Ne ustručavam se reći da se bojim toga čovjeka. On me ne plaši svojim intelektom, patriotizmom – pa ja sam veći američki patriot od njega – nego zbog toga što budi ono najgore u ljudima, nešto za što mislimo da smo ostavili prije stotinu ili milijun godina iza sebe u našoj ljudskoj evoluciji. Mi koji smo prošli rat u bivšoj Jugoslaviji znamo koliko daleko to može odvesti.

Dobro se sjećam kada sam se kao Amerikanac jugoslavenskog/bosanskog porijekla susretao prije devedesetih godina prošlog stoljeća s ljudima koji su dolazili iz bivše zajedničke države u Ameriku i njihovih riječi da tamo ne može biti nikakvog rata.

Poslije smo vidjeli što se sve dogodilo. Za mene je prvo iskustvo bilo Vukovar. Mogu puno toga govoriti o tome što se događalo po Bosni kasnije, ali mene je probudio Vukovar. Sve u svemu, mene Trump nije iznenadio, već sam nešto ovakvo od njega očekivao.

Sve govori da je izgubio izbore. Hoće li, međutim, on mirno predati vlast?

''Ne! Jedino je pitanje tko će njega istjerati iz Bijele kuće. To može biti sud, može biti i neka policijsko-sigurnosna akcija. Može se dogoditi i da ga njegovi republikanci istjeraju. On sada krši ono najvažnije u Americi – vladavinu zakona, Ustav. On se može žaliti, ali izlaza nema van države i manipulacije, podizanja tenzija bliskog građanskom ratu. To može biti i tihi i otvoreni rat. Ništa ne isključujem.

Intervju u cijelosti možete pročitati na portalu Slobodne Dalmacije

Kopirati
Drag cursor here to close