Ističe uskoro

Rusija: Nema osnova za produženje ugovora o crnomorskom žitu

Navodi se da je svrha sporazuma iskrivljena, jer je umjesto izvoza u Afriku, hrana uglavnom transportirana u dobro snabdjevene zemlje, a nije bilo napretka u ruskom dijelu sporazuma.
Vijesti / Svijet | 04. 07. 2023. u 16:43 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija ne vidi osnov za produženje prošlogodišnjeg sporazuma o crnomorskoj inicijativi za žito, koji bi trebao isteći za manje od dva tjedna, priopćio je Kremlj u utorak.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da Moskva "ulaže potrebne napore u strogom skladu s pravilima procedure kako bi sva plovila mogla uspješno završiti svoju misiju i napustiti Crno more" prije 17. srpnja, kada ugovor ističe.

Navodi se da je svrha sporazuma iskrivljena, jer je umjesto izvoza u Afriku, hrana uglavnom transportirana u dobro snabdjevene zemlje, a nije bilo napretka u ruskom dijelu sporazuma. U odluci se takođe navodi prošlomjesečna eksplozija koja je oštetila cjevovod Toljati-Odesa, izgrađen za izvoz ruskih đubriva.

Ministarstvo je priopćilo da je eksplozija na cjevovodu amonijaka "projektirana po uzoru na eksploziju plinovoda Sjeverni tok" u rujnu prošle godine, nagovještavajući da iza ovih sabotaža stoje iste snage.

Turska, Ujedinjene nacije (UN), Rusija i Ukrajina potpisale su u srpnju prošle godine u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su zaustavljene nakon početka ukrajinskog rata u veljači prošle godine.

U rujnu prošle godine podvodne eksplozije pogodile su Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, koji su dopremali ruski prirodni gas u Njemačku i europsku regiju preko Baltičkog mora.

Moskva optužuje Zapad, posebno Sjedinjene Američke Države, za direktnu umiješanost u eksplozije. Pozvali su na međunarodnu istragu koju bi predvodile UN o vjerojatnoj sabotaži, ali je zahtjev odbijen.

Izvještaji američkih medija sugeriraju da je Washington bio svjestan ukrajinske zavjere za dizanje plinovoda u zrak, ali je Kijev negirao bilo kakvu umiješanost.

Cjevovod za amonijak Toljati-Odesa korišten je za transport zaliha amonijaka iz ruskog grada Toljatija do ukrajinske luke Odesa, gdje je ukrcavan na brodove za dalje isporuke širom svijeta. Dignut je u zrak 7. lipnja, a Rusija i Ukrajina su razmijenile su međusobne optužbe.

Moskva tvrdi da su kijevske oružane snage minirale tu infrastrukturu nakon što su dužnosnici UN-a povećali pritisak na Ukrajinu tražeći nastavak isporuke ruskog đubriva.

Oleh Sinjehubov, guverner ukrajinske sjeveroistočne regije Harkov, rekao je da je rusko granatiranje regije uništilo cjevovod.

Kopirati
Drag cursor here to close