Rusi se vozikaju ratnim brodovima između Japana i Tajvana
Japanci u stanju pripravnosti

Rusi se vozikaju ratnim brodovima između Japana i Tajvana

Vijesti / Svijet | 01. 07. 2023. u 11:17 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japansko ministarstvo obrane priopćilo je u petak navečer da je uočilo dva broda ruske mornarice u vodama u blizini Tajvana i japanskog otoka Okinawa u prethodna četiri dana, nakon slične objave Tajvana ovaj tjedan.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je uočilo dvije ruske fregate kod svoje istočne obale i poslalo je avione i brodove u pripravnost.

Japanska vlada priopćilo je prošlog mjeseca da učestale ruske vojne aktivnosti u blizini japanske teritorije, uključujući zajedničke vježbe s kineskim snagama, predstavljaju "ozbiljnu zabrinutost" za nacionalnu sigurnost Japana.

Japan i Tajvan pridružili su se Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u uvođenju širokih sankcija Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu prošle godine.

Japansko ministarstvo priopćilo je da su dvije fregate klase Stereguščij prvi put uočene u utorak ujutro 70 kilometara jugozapadno od najzapadnijeg japanskog otoka Yonaguni, u prefekturi Okinawa u blizini Tajvana.

Brodovi su plovili naprijed natrag kroz vode između Yonagunija i Tajvana, pomjerili su se na istok i posljednji put su primijećeni u petak u vodama između otoka Miyako i Okinawa, navodi se, dodajući da je Japan poslao dva broda da nadgledaju ruske brodove.

Ruska novinska agencija Interfax javila je u utorak da je odred brodova ruske Pacifičke flote ušao u južne dijelove Filipinskog mora radi obavljanja zadataka u sklopu dugog morskog prolaza, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close