Veliki novci su u igri

Putin otkrio koliko su milijardi dolara Wagner i Prigožin primili od ruske države

On je u ovoj godini izjavio da je uvijek financirao Wagner, ali da je tražio dodatna sredstva nakon što je počeo rat u Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2023. u 18:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da će financije ugostiteljske firme Wagnerovog plaćenika Jevgenija Prigožina biti istražene nakon njegove pobune, ustvrdivši da su Wagner i njen osnivač primili skoro dvije milijarde dolara od Rusije u protekloj godini.

Putin je u početku obećao da će ugušiti pobunu, upoređujući je s ratnim previranjima koja su dovela do revolucije 1917., a potom i građanskog rata, ali nekoliko sati kasnije je postignut dogovor da se Prigožinu i nekima od njegovih boraca omogući odlazak u Bjelorusiju.

Obraćajući se vojnicima ruske vojske na sastanku u Kremlju, Putin je rekao da je oduvijek poštovao Wagnerove borce, ali da je činjenica da je grupa "u potpunosti finansirana" iz državnog budžeta.

Rekao je da je grupa primila 86 milijardi rublji (milijardu dolara) od ministarstva obrane između svibnja 2022. i svibnja 2023.

Osim toga, Prigožinova ketering kompanija Concord zaradila je 80 milijardi rublji od državnih ugovora za snabdijevanje hranom ruske vojske, navodi Putin.

''Nadam se da u okviru ovog posla niko ništa nije ukrao, ili, recimo, krao manje, ali ćemo, naravno, sve ovo istražiti'', kazao je.

Prigožin, koga Putin nije pomenuo po imenu, nije mogao biti dostupan za trenutni komentar o Putinovim izjavama.

On je u ovoj godini izjavio da je uvijek financirao Wagner, ali da je tražio dodatna sredstva nakon što je počeo rat u Ukrajini.

U ponedeljak je rekao da nije pokušavao da sruši rusku državu i da je ostao patriota koji pokušava da se obračuna s ministarstvom obrane, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close