Rat u Ukrajini

Rusi su izgubili skoro 40 posto svojih tenkova

Ta brojka se penje na čak 50% za neke od ključnih borbenih tenkova, što prisiljava Rusiju da posegne za svojim još uvijek pozamašnim zalihama iz razdoblja hladnog rata.
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2023. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni institut za strateške studije (IISS) procjenjuje da je ruska vojska izgubila gotovo 40% svoje predratne flote od početka invazije na Ukrajinu. Ta brojka se penje na čak 50% za neke od ključnih borbenih tenkova, što prisiljava Rusiju da posegne za svojim još uvijek pozamašnim zalihama iz razdoblja hladnog rata, prenosi Index.hr.

Pretpostavlja se da se broj ukrajinskih tenkova narastao zahvaljujući isporukama tenkova od zapadnih saveznika, ali i zbog zarobljenih ruskih tenkova. John Chipman, predsjednik Instituta, rekao je kako je rat "politički i vojni neuspjeh za Rusiju", pri čemu osobito ističe probleme u vodstvu i nedostatak streljiva, unatoč naporima Kremlja za modernizaciju.

"Ruske akcije u prošloj godini pokrenule su pitanja ne samo o kompetentnosti njezine vojske i višeg vojnog vodstva, već i o koheziji zapovjedništva", kazao je Chipman, tijekom predstavljanja IISS-ove godišnje revizije vojne ravnoteže svjetskih oružanih snaga, piše Guardian.

Teški tenkovski gubici na početku invazije

Institut navodi kako se broj ruskih tenkova smanjio s 2927 na 1800, što je pad od 38%. Iz ruske perspektive posebno su problematični veliki gubici tenkova T-72B3, koji su ruskoj vojsci po prvi put isporučeni 2013. godine. Chipman tvrdi kako spora industrijska proizvodnja "tjera Moskvu da se oslanja na svoje starije zalihe oružja".

Rusi su pretrpjeli teške tenkovske gubitke na početku rata, posebno u neuspješnom napadu na Kijev, gdje je velik broj tenkova i oklopnih vozila koji su se kretali u konvoju uništen na cestama sjeverno od glavnog grada. Mnogi drugi tenkovi su zarobljeni ili odvučeni traktorima jer napad nije uspio.

Takvi teški gubici su posljedica činjenice da su Rusi očekivali dobrodošlicu od strane ukrajinskog naroda, a u nekim su slučajevima nosili svečanu odjeću u uvjerenju da će nakon munjevitog rata tenkovi biti korišteni za organiziranje parade na ulicama Kijeva. Umjesto toga, njihove tenkove je napalo ukrajinsko topništvo i pješaštvo protutenkovskim oružjem.

Broj ukrajinskih tenkova je narastao

Institut naglašava kako ne postoje dokazi koji bi sugerirali da je ruska vojska značajno unaprijedili svoju tenkovsku taktiku. Nekoliko desetaka tenkova je izgubljeno u dosad neuspješnom pokušaju zauzimanja grada Vuhledara u Donbasu. Uz pomoć izviđačkih bespilotnih letjelica, ukrajinsko topništvo ih je izbacilo iz stroja.

Iako su gubici na bojnom polju značajni, Rusija još uvijek veliku količinu starih tenkova, procjenja je kako se zalihe sastoje od oko 5000 tenkova, što znači da Moskva može nastaviti provoditi strategiju iscrpljivanja još neko vrijeme.

Broj ukrajinskih tenkova je narastao s 858 na 953 jer su uspjeli zarobiti oko 500 ruskih tenkova i tako djelomično nadoknaditi vlastite gubitke. Također, Ukrajinci su dobili značajnu količinu donacija iz Poljske, Češke i drugih država s tenkovima iz sovjetske ere. Ipak, ukrajinske tenkovske snage trenutno su još uvijek upola manje od ruskih.

"Možemo očekivati još jednu krvavu godinu"

Kijev se nada kako će dobiti zapadne tenkove i borbena vozila tijekom sljedećih nekoliko mjeseci te ih planira iskoristiti za postizanje proboja na bojnom polju. Ben Barry, analitičar kopnenog ratovanja, računa da će Ukrajina dobiti oko četvrtinu od 1000 tenkova i borbenih vozila koje je tražila.

Barry smatra da bi to Ukrajini moglo dati "taktičku prednost" ako bude popraćeno dovoljnom količinom streljiva i rezervnih dijelova. Ali, čak i ako se to dogodi, nije siguran da "Kijev ima dovoljno borbene moći da brzo izbaci ruske snage" . Zaključuje da "možemo očekivati još jednu krvavu godinu" u kojoj će borbe biti nepredvidive.

Kopirati
Drag cursor here to close