Tvrdi Die Welt

Ipak obrat? Nizozemska i Danska neće slati tenkove Ukrajini

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je kako su jedini tenkovi koje bi Nizozemska teoretski mogla poslati 18 Leoparda 2, koje ima u najmu od Njemačke.
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2023. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački list Die Welt danas je objavio kako su vlade Nizozemske i Danske revidirale raniju odluku te neće poslati napredne tenkove Leopard 2 Ukrajini. Welt navodi kako im je informacija potvrđena iz obje vlade.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je kako su jedini tenkovi koje bi Nizozemska teoretski mogla poslati 18 Leoparda 2, koje ima u najmu od Njemačke. Obje zemlje su, tvrdi Die Welt pozivajući se na vladine izbore, odlučile da njihovi Leopardi 2 nisu dostupni za isporuku Ukrajini.

Danska vlada, koja raspolaže s 44 tenka u svom arsenalu, rekla je Weltu da neće sudjelovati u tzv. njemačkoj "tenkovskoj koaliciji". No, i Nizozemska i Danska su obećale financijska sredstva za obnovu 100 tenkova tipa Leopard 1, koji se nalaze u njemačkim skladištima.

Što se pak tiče Finske, ona još nije obećala da će poslati tenkove Ukrajini. No, Welt podsjeća na nedavni članak Wall Street Journala, u kojem je viši dužnosnik NATO-a kazao kako Finska vjerojatno neće donijeti odluku o slanju tenkova Ukrajini sve dok ne bude i formalno primljena u NATO.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak je jučer, nakon sastanka ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu, rekao kako "pokušavaju osigurati obećanje Finske da će poslati tenkove".

"Danas je finski ministar rekao da je vrlo blizu donošenju odluke", rekao je Blaszczak.

Kopirati
Drag cursor here to close