Prosvjedi u Americi

Policija sve rigoroznija, Trump prijeti vojskom, ima i mrtvih

I danas su u 30 gradova održani prosvjedi, a policija je prosvjednike pokušala otjerati suzavcima i gumenim mecima. Nekoliko policijskih automobila je zapaljeno.
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2020. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Reuters / Policija je prosvjednike pokušala otjerati suzavcima

Policijski sat uveden je u 25 gradova diljem SAD-a nakon što su se prosvjedi zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac Derek Chauvin, pretvorili u divljanje, nasilje i kaos.

Subotnji prosvjedi su se proširili i na Californiju, New York, Texas, Massachusetts, Kentucky, Georgiju, Illinois, Michigan i Washington. U nekim državama aktivirana je Nacionalna garda, a u više od 30 gradova, među kojima su i Los Angeles, Chicago, Atlanta, Seattle, uveden je policijski sat.

U New Yorku, prosvjednici su marširali u Harlemu i blokirali promet na autoputu duž East Rivera na Manhattanu. Policijska uprava New Yorka izvela je više od 200 uhićenja nakon prosvjeda u petak navečer.

Video: Live: George Floyd Death Protests Around The U.S. | NBC News

U 30 gradova održani su prosvjedi, a policija je prosvjednike pokušala otjerati suzavcima i gumenim mecima. Nekoliko policijskih automobila je zapaljeno.

U Chicagu su prosvjednici bacali kamenje na policiju. U Los Angelesu je policija na prosvjednike ispalila gumene metke, nakon što su ovi zapalili njihove automobile.

Foto:Epa / Prosvjedi u Americi se nastavljaju

Drugi dan zaredom velika grupa prosvjednika okupila se i pred Bijelom kućom. Tisuće ljudi prosvjedovale su na ulicama Minneapolisa, New Yorka, Miamija, Atlante i Philadelphije. Policijski sat je, između ostalih, uveden i u Minneapolisu, Atlanti, Los Angelesu, Philadelphiji, Portlandu i Louisvilleu.

U Indianapolisu je poginula najmanje jedna osoba, dok su još dvije upucane. To je već treća žrtva poginula tijekom prosvjeda.

Video: TWO NYPD OFFICERS RUNS INTO PROTESTERS

Policija se u Brooklynu zabila u prosvjednike

Iz Brooklyna stiže snimka koja prikazuje dva policijska automobila kako se zalijeću u prosvjednike.

Gradonačelnik New Yorka rekao je da ga je jako uznemirio taj incident i da mu je žao što su to policajci učinili.

"Policajci su ovdje bili u takvoj situaciji da su ih napali i oni su morali pobjeći od toga. Razumijem ih, našli su se u nemogućoj situaciji", rekao je, ali i dodao da mu je žao što se incident dogodio.

Trump kaže da bi mogao zapovjediti vojsci da zaustavi prosvjede

Foto:Epa / Donald Trupm

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da države i gradovi moraju biti "mnogo stroži" spram prosvjeda protiv policije ili će se uključiti savezna vlada, uz moguće korištenje vojske i uhićenja.

"Liberalni guverneri i gradonačelnici moraju biti mnogo stroži ili će se savezna vlada morati uključiti i učiniti ono što se mora učiniti, a to uključuje i korištenje neograničene moći naše vojske i mnoga uhićenja", tvitao je.

Pentagon je u subotu rekao da je svojim vojnim jedinicama zapovjedio da budu spremne u roku od četiri sata ako ih zatraži guverner Minnesote zbog nemira koji su uslijedili nakon što je bijeli policajac ubio crnog muškarca, prenosi Hina.

Tijekom prosvjeda u Indianapolisu poginula jedna osoba

Vlasti istražuju “višestruke pucnjave“, uključujući i onu u kojoj je u subotu poginula jedna osoba u centru Indijanapolisa tijekom prosvjeda zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom uhićenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota, prenosi Anadolu Agency (AA).

Randal Taylor, načelnik policije Indianapolisa, potvrdio je pucnjave tijekom konferencije za novinare u kasnim noćnim satima u subotu, ali nije otkrio više detalja. Policija je kasnije na Twitteru potvrdila da u pucnjavama nije sudjelovao niti jedan njihov pripadnik.

Prosvjedi u Indianapolisu su prerasli u nasilje drugu noć zaredom. Oštećeni su mnogi objekti, policija je koristila suzavac da rastjera demonstrante, a najmanje jedna prodavnica je zapaljena.

 

Kopirati
Drag cursor here to close