Nema pravde, nema mira

Amerika prosvjeduje zbog smrti Georgea Floyda, pojavila se nova snimka

Zbog Floydove smrti prosvjednici se okupljaju na ulicama Minneapolisa te traže pravdu zaanjegovu smrt.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2020. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimka nasilne smrti Georgea Floyda od strane američkih policajaca uznemirila je cijeli svijet, a građani su odlučili izaći na ulice Minneapolisa te prosvjedovati kako bi se izborili za pravdu 46-godišnjeg Amerikanca koji je umro od posljedica gušenja.

Zbog Floydove smrti dvije večeri zaredom prosvjednici se okupljaju na ulicama Minneapolisa te traže pravdu za njegovu smrt.

Foto:AFP / Građani su odlučili izaći na ulice Minneapolisa te prosvjedovati

Tijekom noći izbili su sukobi u kojima su prosvjednici zapalili trgovinu automobilskih dijelova i opljačkali drugu trgovinu u blizini policijske postaje u kojoj su radili policajci koji su sudjelovali u uhićenju Floyda.

Video: Protesters fill Minneapolis streets after George Floyd death | FULL

Mnogi su se okupljali na mjestu gdje je Georgea policija uhitila, a nedugo zatim i ugušila.  Neki prosvjednici uzvikivali su: "Nema pravde, nema mira", dok su drugi uzvikivali "Ne mogu disati", što su bile Georgeove zadnje riječi.

- Ovdje smo da im pokažemo kako nećemo tolerirati takvo ponašanje i da će biti posljedica ako nas nastave ubijati. Neće im to više proći - rekao je jedan od prosvjednika.

Prosvjedi su počeli u srijedu tijekom dana te se nastavili i kad je pao mrak, a na fotografijama može se vidjeti obračun policajaca i prosvjednika te kako neki od njih leže krvavi na cesti dok im drugi pomažu.

Snage reda sukobile su se s masom okupljenih drugog dana prosvjeda, a dan ranije, u utorak navečer, razbijeni su prozori policijske postaje, a policija je također bila prisiljena upotrijebiti suzavac i gumenim mecima.

Policija u Minneapolisu objavila je da se George Floyd opirao uhićenju. No na videu koji je objavio CBS Evening News ne vidi se da se George opire policajcima koji mu stavljaju lisice, a potom ga bacaju na pod. Na snimci se vidi da se nije opirao policajcima, što je suprotno izjavi glasnogovornika policije koji je ustvrdio da se Floyd opirao pri uhićenju.

Video: New video shows Minneapolis police arrest of George Floyd before death

Policajac koji je gnječio Georgea je Derek Chauvin (44) i već je bio pod istragom zbog intervencije u kojoj je pucao i ubio osumnjičenog.

Bilo je to 2006. godine. Chauvin je došao na poziv o sukobu u kući, upucao je čovjeka jer je tvrdio da je posegnuo za oružjem njegovog partnera.

Foto:AFP / Snage reda sukobile su se s masom okupljenih drugog dana prosvjeda

Derek Chauvin je bio i jedan od šestorice policajaca na intervenciji na kojoj su upucali i ubili Waynea Reyesa. Tvrdili su da je na njih potegnuo sačmaricu.

Tou Thao je uz Dereka Chauvina sudjelovao u intervenciji u kojoj je preminuo George Floyd.

Nekoliko stotina prosvjednika skupilo se u srijedu u centru Los Angelesa, nakratko blokirajući autocestu 101, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog Floydovog ubojstva.

Video: Protesters, law enforcement clash in L.A. during protest over George Floyd’s death

Podsjetimo, George Floyd preminuo je u ponedjeljak tijekom privođenja, a prolaznici su snimili policajca koji ga guši koljenom.

- Ne mogu disati, ne mogu disati, molim vas nemojte me ubiti - preklinjao je Floyd za pomoć. Policajac mu je na to govorio da bude miran, a drugi policajac je držao prolaznike na distanci.

- Ne miče se, ne diše, opipajte mu puls - ponavljao je jedan prolaznik dok su policajci čekali kola hitne pomoći koja su došla za nekoliko minuta, no Floydu nije bilo spasa. Umro je nedugo nakon dolaska u bolnicu, prenose američki mediji.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close