EU

Nove sankcije Rusiji samo nakon istrage slučaja Navalny

Čelnici Europske unije nisu štedili riječi u izražavanju osude sumnjivog trovanja Navalnog, dok pozivi rastu da se kazni Rusija zbog upotrebe agensa u sovjetskom stilu.
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2020. u 17:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni organ EU priopćio je u četvrtak da bi blok mogao uvesti nove sankcije Rusiji tek nakon što istraga otkrije tko je odgovoran za ono što Njemačka naziva namjernim trovanjem nervnim agensom ruskog oporbenog čelnika Alexeja Navalnog.

Čelnici Europske unije nisu štedili riječi u izražavanju osude sumnjivog trovanja Navalnog, dok pozivi rastu da se kazni Rusija zbog upotrebe agensa u sovjetskom stilu, iste supstance za koju Britanija navodi da je korištena protiv ruskog dvostrukog agenta u napadu u Engleskoj u 2018.

Čelnica Europske komisije, Ursula von der Leyen nazvala je to "žalosnim i kukavičkim aktom" a njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je "uznemirujući".

Glasnogovornik Europske komisije, Peter Stano, izjavio je u četvrtak da za sada nikakva istraga slučaja Navalny nije u tijeku, i da Rusija treba da provede neovisnu istragu kako bi privela počinitelje pravdi, te da će blok reagirati na osnovu narednih koraka Moskve.

Merkel se suočava s pritiskom da ponovo razmotri ugovor o otvaranju plinovoda Sjeverni tok 2 zbog slučaja Navalny, dok je Kremlj odbacio optužbe da je Rusija odgovorna i tvrdi da ne vidi nikakve osnove za sankcije protiv Moskve, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close