Pred izručenje Americi

John McAfee pronađen mrtav

Jedan od ekscentričnijih likova IT industrije tako je umro tek nekoliko sati nakon što je odobreno njegovo izručenje SAD-u.
Vijesti / Svijet | 24. 06. 2021. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerikanac John McAfee (75), tvorac čuvenog antivirusnog programa koji je nazvao po vlastitom prezimenu, pronađen je mrtav u španjolskom zatvoru, javlja Daily Mail.

McAfee je pronađen mrtav u srijedu poslijepodne u svojoj ćeliji u zatvoru Brians 2 u Barceloni. Dužnosnici tvrde da počeci istrage upućuju na to da je riječ o samoubojstvu, javlja španjolski list El Pais, prenosi Jutarnji list.

Odobreno izručenje

Jedan od ekscentričnijih likova IT industrije tako je umro tek nekoliko sati nakon što je odobreno njegovo izručenje SAD-u. Tamo je protiv njega podignuta optužnica vezana uz utaju poreza i prevaru na kriptovalutama, a po kojoj mu je prijetila zatvorska kazna u trajanju i do 30 godina.

McAfee je inače u Španjolskoj uhićen početkom listopada 2020. godine.

Ovaj nekadašnji guru IT industrije još je 1987. osnovao softversku kompaniju McAfee Associates koju je vodio do 1994. godine. Ta se tvrtka proslavila McAfee antivirusnim programom, a 2011. godine kupio ju je Intel. Sam McAfee na programu je zaradio desetke milijuna dolara, ali se njegovo bogatstvo znatno istopilo tijekom globalne financijske krize 2008. godine.

Nakon toga je, osim u SAD-u, živio u nizu srednjoameričkih država i nerijetko punio stranice crne kronike.

Porezna prevara

Konačno, dolijao je zbog porezne evazije i prevare lakovjernih ulagača u kriptovalute. Za početak, navodno je "zaboravio" poslati financijska izvješća poreznoj službi SAD-a (IRS) u periodu od 2014. do 2018 godine. U jednoj od optužnica koja je podignuta protiv njega tvrdi se i da je sa svojim tjelohraniteljem Jimmyjem Watsonom jr. stvorio svojevrsni zločinački pakt preko kojeg su, služeći se društvenim mrežama, zarađivali na naivnim kupcima kriptovaluta. Koristeći svoj i dalje značajan autoritet u IT svijetu McAfee je preko profila na društvenim mrežama tvrdio da mu svi "mogu popušiti k... na nacionalnoj televiziji" ako se njegova predviđanja oko kriptovaluta ne ostvare. Tužitelji tvrde da je upravo takvim pompoznim izjavama mnoge doveo u zabludu da investiraju u gotovo bezvrijedne valute.

Svoje zločine nikad nije skrivao, dapače, hvalio se kako je bjegunac pred zakonom, a svojim pratiteljima otvoreno je otkrio kako već duže od desetljeća ne plaća porez. No, nisu ga samo financije dovele u sukob s organima zakona i reda. Neko vrijeme proveo je u pritvoru u Dominikanskoj Republici nakon što su mu na jahti pronašli pravi arsenal ilegalnog oružja. Tada je nakratko nestao iz javnosti, da bi ga jedan privatni istražitelj pronašao na - Islandu.

Droga, oružje, ubojstvo

Priveli su ga i u Belizeu. Tamo je pak optužen za ilegalno posjedovanje narkotika i oružja, no optužnica je odbačena zbog nedostatka dokaza. No, u to je državi potom osumnjičen i za ubojstvo. Naime, krajem 2012. njegov susjed, Amerikanac Gregory Viant Faull, pronađen je mrtav s prostrjelnom ranom na otoku Ambergris Cave, a upravo je McAfee bio osumnjičen da je počinio taj zločin. On je tvrdio da nije kriv, ali nije bio voljan surađivati s organima vlasti.

Umjesto da dođe na razgovor u policiju, John je iz Belizea pobjegao u Gvatemalu gdje je pokušao zatražiti politički azil. To mu nije pošlo za rukom, već je pritvoren radi ilegalnog ulaska u državu, a u ćeliji je pretrpio i dva teška srčana udara.

Sam je kasnije tvrdio da je infarkt odglumio kako bi se maknuo iz gvatemalske ćelije. Zapravo je samo imao malo povišeni tlak, otkrio je naknadno njegov odvjetnik, navodi Jutarnji list.

 

Kopirati
Drag cursor here to close