Upozorenje

Izrael zaprijetio Egiptu, u raciji ubijena dva dužnosnika Hamasa

Egipatske vlasti do sada nisu komentirale prijetnju Izraela.
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2023. u 17:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Izraela danas su zaprijetile Egiptu da će bombardirati svaki konvoj pomoći koji ide ka Pojasu Gaze usred izraelskih zračnih napada na tu blokiranu palestinsku teritoriju, javlja Anadolu.

"Upozorenje je upućeno Egiptu", objavio je izraelski Kanal 13 bez dodatnih detalja.

Egipatske vlasti do sada nisu komentirale prijetnju Izraela.

Hamas zasuo Aškelon stotinama raketa, nema veće štete

U poslijepodnevnim satima Hamas je ostvario svoju najnoviju prijetnju - nakon što je upozorio stanovnike izraelskog grada Aškelona da do 17 sati po lokalnom vremenu napuste grad - zasuli su ga stotinama raketa.

Nema veće štete u Ashkelonu nakon raketnog napada.

"Izašli smo iz skloništa i krenuli prema našem smještaju. Dok se vozimo ulicama, nema većih znakova oštećenja. Stanovnici kažu da čekaju što će se dalje dogoditi", javlja novinarka BBC-ja.

Izrael kaže da su dva dužnosnika Hamasa ubijena u zračnim napadima

Dva visoka dužnosnika Hamasa ubijena su u zračnim napadima u Gazi, priopćila je izraelska vojska. Zakaria Abu Muammar i Jawad Abu Shamal, članovi političkog biroa Hamasa, poginuli su nakon racije u Khan Yunisu rano jutros, kažu Izraelske obrambene snage (IDF).

Glasnogovornik IDF-a kaže da je Shamal bio Hamasov ministar gospodarstva i da je bio uključen u "financiranje terorizma unutar i izvan Pojasa Gaze", kao i da je vodio operacije protiv izraelskih građana. Muammar je bio šef Hamasovog ureda za međunarodne odnose, te je bio uključen u planiranje "brojnih terorističkih aktivnosti", navodi IDF.

Hamas nije potvrdio smrt dvojice muškaraca.

Pronađeno 30 nestalih

Prema izvješćima, izraelske snage pronašle su 30 nestalih ljudi u blizini granice s Gazom. Skupina od 16 Izraelaca i 14 osoba s Tajlanda pronađena je u blizini Ein Hashlosha u Izraelu, izvijestio je Times of Israel. IDF ih je pronašao žive i zdrave, prema sada dostupnim informacijama.

Omjer snaga zaraćenih strana

Izraelska vojska ima gotovo 170 tisuća aktivnih pripadnika - najviše u kopnenim snagama, oko 130 tisuća. Tu je i 465 tisuća rezervista. Raspolaže s otprilike 250 suvremenih borbenih zrakoplova te više od 1700 tenkova.

S druge strane, Hamas ima oko 10 tisuća pripadnika, s time što - u vrijeme rata - taj broj može dosegnuti i 50 tisuća. Riječ je o jednoj od najbolje naoružanih gerilskih organizacija na svijetu, koja je ispaljivanjem tisuća raketa probila izraelsku protuzračnu obranu.

Hamasov raketni arsenal veoma je raznolik, uključuje - od jednostavnih raketa Kasam-1 s bojnom glavom od pola kilograma i dometom do 4 kilometra do raketa M302 koje s bojnom glavom od 150 kilograma mogu gađati ciljeve udaljene i više od 150 kilometara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close