Optužbe

Putin: Eskalacija na Bliskom istoku jasan primjer neuspjeha američke politike u regiji

Putin je rekao da je SAD pokušao monopolizirati rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i da su bili fokusirani na promoviranje sopstvenih ideja i vršenje pritiska na obje strane,
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2023. u 16:31 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da je eskalacija situacije na Bliskom istoku "jasan primjer" neuspjeha američke politike u regiji, prenosi Anadolu.

"Nažalost, vidimo oštru eskalaciju situacije na Bliskom istoku. Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ovo jasan primjer neuspjeha politike Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku", rekao je Putin uoči sastanka s iračkim premijerom Mohamedom Shia' Al Sudanijem u Moskvi.

Putin je dodao da je SAD pokušao monopolizirati rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i da su bili fokusirani na promoviranje sopstvenih ideja i vršenje pritiska na obje strane, a ne na pronalaženje prihvatljivih kompromisa.

Također je izjavio da Washington svojim postupcima nije uzeo u obzir "temeljne interese palestinskog naroda".

"Mislim, prije svega, na potrebu implementacije odluka Vijeća sigurnosti UN-a o stvaranju nezavisne suverene palestinske države", dodao je Putin.

SAD se dugo zalaže za dvodržavno rješenje koje uključuje Izrael i Palestinu.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Tisuće raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je priopćila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jeruzalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze povećan je na 765, dok je više od 4.000 ranjeno, priopćilo je Ministarstvo zdravlja Palestine. U napadima na Gazu ubijeno najmanje 143 djece i 105 žena.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Izraela, najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a više od 2.600 ranjeno.

Kopirati
Drag cursor here to close