Stari most

U Mostaru skok u znak podrške Palestini

Korištenje Starog mosta za političke poruke već se godinama razvlači u javnosti i među gradskim dužnosnicima
Vijesti / Politika | 10. 10. 2023. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S mostarskog Starog mosta danas je izveden skok za Palestinu uz mnoštvo okupljeno na mostu te uz zastavu Palestine.

Podsjećamo, korištenje Starog mosta za političke poruke već se godinama razvlači u javnosti i među gradskim dužnosnicima pa je tako nastao sukob na relaciji Gradski odbor SDA  - gradonačelnik Mario Kordić nakon što je na mostu bila projicirana zastava Izraela u svibnju prošle godine.

Foto: Bljesak.info / Zastava Palestine na Starom mostu

Prašina se digla i oko zahtjeva da se Stari most oboji bojama HŠK Zrinjski što na kraju nije urađeno, a podsjetit ćemo kako je mostarski gradonačelnik rekao kako se ''prema Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine spomenici pod zaštitom UNESCO-a ne bi smjeli dovoditi u bilo kakav politički kontekst''.

''I to je priča oko Starog Mosta koji jest pod zaštitom UNESCO-a. S druge strane, postoje objekti koji nisu pod zaštitom, ali smo odlučili ne praviti bilo kakvu razliku niti politizirati bilo koji objekt u našem Gradu'', rekao je Kordić kada se prošle godine u Mostaru vodila polemika o podršci jednoj i drugoj strani upravo u sukobu Palestine i Izraela.

Zastava Palestine je 4. svibnja prošle godine na Starom mostu istaknuta kao odgovor na osvjetljavanje Starog mosta u izraelske boje, što su u svojim objavama na Facebooku istaknuli pojedini lokalni političari, koji su objave kasnije obrisali.

Podsjetimo, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače osvanuo je u tada osvijetljen zastavom i bojama Izraela u čast Yom Hazikarona, dana koji Izraelci slave kao Dan sjećanja na pale žrtve.

Foto: Bljesak.info / Zastava Palestine na Starom mostu



Nekoliko dana kasnije, 12. svibnja 2022. godine također je s mosta zavijorila zastava Palestine pa je grupa građana rekla medijima da iako je ''tražila od Gradske uprave i gradonačelnika nije dobila dozvolu da se Stari most osvijetli bojama palestinske zastave, druga neformalna grupa građana je odlučila da spusti zastavu Palestine sa Starog mosta i na taj način izraze solidarnost Mostara sa nevinim žrtvama i njihovim obiteljima''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close