Bijela kuća

SAD ne želi da civili ginu ni u Gazi niti u Izraelu

Na pitanje je li SAD upozorio Izrael na civilne žrtve, Kirby je odgovorio: "Ne želimo da nedužni civili ginu igdje u svijetu, a to sigurno uključuje Gazu i Izrael."
Vijesti / Svijet | 10. 10. 2023. u 16:04 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države ne žele da igdje ginu nedužni civili, uključujući Gazu i Izrael, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby, javlja agencija Hina.

"Fokusirani smo na to da osiguramo da Izrael ima što mu je potrebno da bi se obranio i da djeluje protiv Hamasa i prva tranša vojne pomoći na putu je prema Izraelu dok ovo govorimo", rekao je Kirby u intervjuu za CNN.

Na pitanje je li SAD upozorio Izrael na civilne žrtve, Kirby je odgovorio: "Ne želimo da nedužni civili ginu igdje u svijetu, a to sigurno uključuje Gazu i Izrael."

Hamas je ubio već previše nedužnih civila od početka napada na Izrael u subotu, dodao je.

Izrael je danas bombardirao Pojas Gaze najsnažnije u 75 godina povijesti sukoba s Palestincima, sravnivši sa zemljom cijele četvrti, iako je Hamas zaprijetio da će za svaki srušeni dom pogubiti jednog izraelskog taoca.

"Kao vitalna demokracija, Izrael dijeli mnoge od naših vrijednosti i interesa, a jedna od tih vrijednosti sigurno je poštovanje prema životu", rekao je. "I uvijek nam je bolje zajedno kada poštujemo život i zakone rata."

Kirby je također za CNN i MSNBC rekao da je prvi dio dodatne američke vojne pomoći na putu prema Izraelu i da očekuje da će ih biti još.

Bijela kuća očekuje dodatne sigurnosne zahtjeve od Izraela i pokušat će ispuniti te potrebe što je brže moguće, rekao je Kirby u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close