Prekinute sve veze

Izrael silovito napao Gazu

''U posljednjim satima, intenzivirali smo napade u Gazi'', rekao je kontraadmiral Daniel Hagari na brifingu koji je prenosila televizija.
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2023. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelske zračne i kopnene snage pojačavaju intenzitet svojih djelovanja u Pojasu Gaze, rekao je u petak glasnogovornik izraelske vojske, nakon izvještaja o teškom bombardiranju opkoljene enklave, gdje su onemogućeni pristup internetu i mobilnim uslugama.

''U posljednjim satima, intenzivirali smo napade u Gazi'', rekao je kontraadmiral Daniel Hagari na brifingu koji je prenosila televizija.

Kazao je da ratno zrakoplovstvo provodi opsežne napade na tunele i drugu infrastrukturu, prenosi Hina.

''Povrh napada izvršenih u proteklih nekoliko dana, kopnene snage ove noći proširuju svoja djelovanja'', rekao je Hagari, što je pobudilo predviđanja da možda počinje dugo očekivana kopnena invazija na Gazu.

Izraelske snage su se okupile pred Gazom, gdje Tel Aviv provodi intenzivnu kampanju bombardiranja od napada palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada.

Palestinski pružatelj mobilnih usluga Jawwal je ranije u petak objavio da su telefonske i internetske usluge onemogućene zbog teškog bombardiranja.

Palestinski Crveni polumjesec je u priopćenju rekao da je u potpunosti izgubio kontakt sa svojom sobom za operacije u Gazi i svim svojim timovima na terenu.

Odbor UN-a zabrinut zbog porasta izraelskog govora mržnje prema Palestincima

Odbor Ujedinjenih naroda za rasizam je u petak izrazio zabrinutost zbog "naglog porasta dehumanizacije i rasističkog govora mržnje" Izraelaca, uključujući više dužnosnike, usmjerenog prema Palestincima od napada Hamasa 7. listopada.

Izraelska diplomatska misija u Ženevi je kritizirala priopćenje za koje tvrdi da je "iznevjerilo sve žrtve masakra 7. listopada i žrtve antisemitskih napada diljem svijeta".

Izrael tvrdi da je otprilike 1400 ljudi smrtno stradalo i više od 220 oteto kada su pripadnici palestinske islamističke skupine Hamas napali jug Izraela, koji je odgovorio višetjednim zračnim napadima na Pojas Gaze. Ministarstvo zdravstva u Gazi, kojom upravlja Hamas, reklo je da je više od 7000 Palestinaca poginulo u zračnim napadima.

Izrael je također pojačao svoje djelovanje protiv islamističkih organizacija na Zapadnoj obali.

Od početka sukoba došlo je do porasta antisemitskih i islamofobnih incidenata, među ostalim u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Izraelske snage proširuju kopnene akcije

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su proširuju kopnene akcije pojasu Gaze, navodi glasnogovorniku IDF-a Daniel Hagari.

''Posljednjih sati povećali smo napade u Gazi. IDF snažno djeluje u svim dimenzijama radi ostvarenja ratnih ciljeva'', navode izraelske snage.

Hamas poziva arapske zemlje: Zaustavite masakr

Hamas, islamistička organizacija koja je prije tri tjedna upala u Izrael te brutalno ubila 1400 ljudi, od čega većinu civila, večeras je pozvala sve arapske zemlje i međunarodnu zajednicu da "pomognu zaustaviti zločine i masakr nad njihovim narodom".

Kopirati
Drag cursor here to close