Sastanak

Erdogan: Odobrit ćemo članstvo Finske u NATO

"To je sigurno, za cijelu Finsku, veoma važno", naveo je finski predsjednik.
Vijesti / Svijet | 17. 03. 2023. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da će Turska u parlamentu započeti proces ratifikacije kandidature Finske za članstvo u NATO-u, pošto je ta skandinavska zemlja poduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom, Erdogan je rekao kako će Turska nastaviti razgovore sa Švedskom o pitanjima vezanim za terorizam i kako će kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u direktno zavisiti od poduzetih mjera, prenosi Reuters.

Finski predsjednik Sauli Ninisto pozdravio je plan Turske da započne proces ratifikacije članstva Finske u NATO.

"Ranije smo razumjeli da ste donijeli svoju odluku i da je danas potpisivanje potvrđuje da turski parlament počinje raditi na ratifikaciji finskog članstva", rekao je Ninisto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom.

"To je sigurno, za cijelu Finsku, veoma važno", naveo je finski predsjednik.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO u svibnju prošle godine, napuštajući desetljeća vojne neutralnosti, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Međutim, Turska je iznijela prigovore, optužujući ove dvije države da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući kurdsku PKK i FETO, grupu koja, kako navodi Anadolija, stoji iza pokušaja puča u Turskoj u srpnju 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close