Reakcije na napad

Čekanje Vučića: Kosovo upozorava, Srbija guta veliku žabu?

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, održanom rano popodne, razmatrana je, prema priopćenju, "aktualna situacija i moguće sigurnosne i ekonomske refleksije" na Srbiju i regiju…
Vijesti / Svijet | 25. 02. 2022. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani napravila je paralelu između situacije u Ukrajini i na Kosovu optuživši Srbiju da u slučaju Kosova "cilja ono što Rusija cilja u Ukrajini i Gruziji".

Gostujući na TV Kljan Kosova, rekla je kako sklonost Rusije ka destabilizaciji nije samo vezana za Ukrajinu, već i za Balkan, prenijela je Srna.

Osmani vjeruje da će Srbija podržati Rusiju u akciji u Ukrajini, ali je upozorila Srbiju da u slučaju da “razmišlja o napadu na Kosovo”, treba znati da će se suočiti “ne samo s vojskom i policijom Kosova, već i s vojskom NATO-a, jer vojska NATO-a ima pun mandat da zaštiti svaki dio granica Republike Kosovo, posebno onih na sjeveru”.

Velika žaba

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić trebao bi se javnosti obratiti u petak u 18 sati, dok analitičari ocjenjuju da bi Srbija mogla biti primorana donijeti tešku odluku i "progutati prilično veliku žabu".

Vučić se sastao u četvrtak s veleposlanicima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Europske unije u Srbiji, a na Instagramu je najavio da će "sve informacije o stajalištima koje su strane iznijele biti objavljene u sljedećih 36 sati".

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost, održanom rano popodne, razmatrana je, prema priopćenju, "aktualna situacija i moguće sigurnosne i ekonomske refleksije" na Srbiju i regiju poslije odluke ruskog šefa države Vladimira Putina o napadu na Ukrajinu, a novi sastanak zakazan je za petak u 16 sati.

U međuvremenu, vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsjednik srbijanskog parlamenta u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocijenio je danas da se Srbija "ne smije pridružiti osudama, sankcijama Rusiji, ili bilo čemu" što bi ugrozilo njezine nacionalne ili državne interese.

'Dosta smo ginuli za druge'

Dačić, koji je i nekadašnji šef diplomacije, drži da situaciju treba sagledati i u kontekstu da zemlje koje danas od Srbije traže osudu Rusije "nisu bile korektne 1999. godine kada je izvršena vojna agresija" na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju i kada je "vojno zauzeto Kosovo". On je rekao da Srbija nije energetska sila "pa da sve ovisi" o tome kako će se izjasniti.

"Moramo gledati svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose s EU-om i s Rusijom i Kinom, jer nas nitko neće braniti ako nas oni (Rusija i Kina) prestanu braniti“, rekao je Dačić za RTS.

On je ocijenio da je kriza u Ukrajini posljedica toga što Zapad nije poštivao dogovor da se NATO ne širi na istok.

Predsjednik izvanparlamentarne Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić ne dvoji u ocjeni da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Tadić je rekao da Srbija ne može podržati priznanje Donjecka i Luganska, jer je to suprotno njezinim interesima zbog Kosova.

Kako ne naljutiti Ruse

S druge strane, analitičari tvrde da je Srbija napadom Rusije na Ukrajinu pritjerana uza zid i morat će donijeti tešku odluku.

Umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti i nekadašnji srbijanski veleposlanik u Njemačkoj Ivo Visković rekao je za N1 da je situacija u Ukrajini "krajnje zabrinjavajuća", a Srbija je dovedena u situaciju kad se mora opredijeliti - "kako ne naljutiti Ruse, a opet pokazati principijelnost i dosljednost o tome da je teritorijalni integritet nepovrediv“. 

"Nije ugodno, mora se progutati žaba, prilično velika, ako je ne progutamo to bi moglo biti fatalno za Srbiju i put u Europu", ukazao je Visković.

Novinar i vanjskopolitički komentator Boško Jakšić ocijenio je da se "Srbija, u Vučićevom strahu od Putina, svrstava uz Rusiju, udaljava od Zapada i izlazi iz balansa koji pokušava sačuvati, što je opasno za buduću geostratešku opredijeljenost Srbije ka Europskoj uniji".

 

Kopirati
Drag cursor here to close