Ruski milijarder

Abramovič osporava sankcije EU uvedene protiv njega

Abramovič, koji također ima izraelsko državljanstvo, bio je jedan od najmoćnijih biznismena koji je zaradio nevjerojatno bogatstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.
Vijesti / Svijet | 12. 07. 2023. u 17:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski milijarder Roman Abramovič u srijedu je osporio sankcije Europske unije koje su mu uvedene nakon rata u Ukrajini, tvrdeći da su ograničenja uvedena samo zato što je on poznati Rus, kazao je izvor upoznat s tom temom.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio slanje desetaka tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače, EU je uvela sankcije ruskim dužnosnicima i mnoštvu ruskih poslovnih ljudi dok je zamrznula stotine milijardi dolara ruske imovine.

EU je u ožujku 2022. godine opisala Abramoviča, koji sada ima 56 godina, kao "oligarha koji ima bliske veze s Vladimirom Putinom", uključujući "privilegirani pristup" čelniku Kremlja, veze za koje EU navodi da su mu pomogle da zadrži svoju imovinu.

Abramovič je uložio prigovor na sankcije EU 25. svibnja 2022. godine, a u četvrtak će Opći sud Suda pravde Europske unije saslušati osporavanje, izjavio je za Reuters izvor upućen u to pitanje.

Njegovi odvjetnici tvrdit će da su sankcije EU neosnovane i da su uvedene isključivo zato što je on poznati ruski biznismen, kaže izvor.

''Nije sankcioniran zbog dokaza koji se odnose na kriterije; sankcioniran je jednostavno zato što je politički najpoznatiji ruski biznismen morao da bude čak i ako je to očigledna greška'', rekao je izvor.

Abramovič, koji također ima izraelsko državljanstvo, bio je jedan od najmoćnijih biznismena koji je zaradio nevjerojatno bogatstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Forbes je procijenio neto vrijednost njegove imovine na 9,2 milijarde dolara, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close