Van životne opasnosti

Glasnogovornik potvrdio: Abramovič i pregovarači su imali simptome trovanja

Osoba bliska Abramoviču rekla je da nije jasno tko je ciljao na njihovu grupu.
Vijesti / Svijet | 28. 03. 2022. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači pretrpjeli su simptome koji upućuju na trovanje nakon sastanka u Kijevu ranije ovog mjeseca, rekli su ljudi upoznati sa situacijom za Wall Street Journal.

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Roman Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih mjesta u kojima su se odvijali pregovori s ruskom stranom, zajedno s najmanje dva više pozicionirana člana ukrajinskog tima, razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, kažu upućeni, kako prenosi The Wall Street Journal.

Da je Abramovič iskusio simptome trovanja potvrdio je danas i njegov glasnogovornik, ali nije otkrio više informacija.

Ni ukrajinska vlada nije otkrila više detalja. "Trenutno ima puno nagađanja i preporučujemo da pratite samo službene informacije", rekao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.
Abramovič i ukrajinski pregovarači se oporavljaju i životi im nisu ugroženi.

Za sumnjivi napad okrivili su tvrdolinijaše u Moskvi za koje su rekli da su htjeli sabotirati pregovore o okončanju rata. Osoba bliska Abramoviču rekla je da nije jasno tko je ciljao na njihovu grupu.

Abramovič i ukrajinski pregovarači, među kojima je i zastupnik krimskih Tatara Rustem Umerov, u međuvremenu su se oporavili i njihovi životi nisu u opasnosti, kako se navodi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se također sastao s Abramovičem, nije bio žrtva, kako je rečeno. Glasnogovornik predsjednika Ukrajine rekao je da nema informacija o bilo kakvoj sumnji na trovanje.

Zapadni stručnjaci koji su istraživali incident kažu da je teško utvrditi jesu li simptomi uzrokovani kemijskim ili biološkim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetskim zračenjem, tvrde upoznati sa situacijom, kako navodi WSJ.

Vijest o navodnom trovanju objavio je i istraživački portal Bellingcat koji navodi da je potvrdio kako su tri člana delegacije na pregovorima održanima u noći s 3. na 4. ožujka pokazivali simptome usporedive s onima nakon izloženosti kemijskom oružju. Jedna od žrtava, navodi Bellingcat, bio je i Roman Abramovič, prenosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close