''Dan otrežnjenja''

Zvizdić: RS nije država i nikada neće biti

Samo u prošloj godini je, podvlači Zvizdić, zaduženje bh. entiteta RS iznosilo milijardu i 200 milijuna KM.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2024. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić poručuje, u svom osvrtu nakon još jedne proslave neustavnog "dana RS" u tom bh. entitetu, da su se građani RS danas probudili suočeni s neumoljivom i jedinom istinom - da RS nije država i da to nikada neće ni biti i da je RS samo bh. entitet koji nema povijesni kontinuitet i koji postoji samo na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Dan otrežnjenja

''Danas je 10. siječanj Dan otrežnjenja poslije političkog pijanstva i kiča, falsificiranje prošlosti, rigidnog nacionalizma, glorifikacije ratnih zločinaca, žigosanja svih koji ne misle kao 'vođa' i populistički plasiranih samoobmana o nepostojećim uspjesima'' - navodi Zvizdić.

Dodaje kako su "imaginarne i frizirane podatke o ekonomskom razvoju RS i lažne izjave o postojanju međunarodnih prijatelja koji podržavaju iredentističku politiku (posebno su tragikomične izjave da secesionističku politiku podržavaju Azerbejdžan, Kina i Hrvatska)“, zamijenili realni i stvarni problemi - loš životni standard, niske plaće, odlazak mladih, stopirani fondovi, nedostatak domaćih i stranih investicija, nepostojanje novih radnih mjesta. I posebno, kako podvlači, dugovi koji rastu.

Samo u prošloj godini je, podvlači Zvizdić, zaduženje bh. entiteta RS iznosilo milijardu i 200 milijuna KM.

''BH entitet RS je u ekonomskoj i društvenoj regresiji. Među 17 ekonomski najjačih gradova (i općina) u BiH koji u 10 mjeseci 2023. imaju promet veći od milijarde KM, samo su dva iz bh. entiteta RS - Banja Luka i Bijeljina'' – navodi Zvizdić.

Realno stanje bez slavljeničke zastave

Kako dodaje, ostali su iz FBiH: Novi Grad Sarajevo – oko 4 milijarde KM, Ilidža - više od 3 milijarde KM, Tuzla - više od 2,6 milijardi KM, Mostar - više od 2,5 milijardi KM, Centar Sarajevo - više od 2,5 milijardi KM, Banja Luka - više od 2,3 milijarde KM, Zenica - više od 2,2 milijarde KM, Tešanj - više od 1,9 milijardi KM, Široki Brijeg - više od 1,5 milijarde KM, Gračanica - više od 1 milijarde KM, Lukavac - više od 1 milijarde KM, Visoko - više od 1 milijarde KM, Bihać - više od 1 milijarde KM, Gradačac - više od 1 milijarde KM, Hadžići - više od 1 milijarde KM, Bijeljina - skoro 1 milijarda KM i Posušje - skoro 1 milijarda KM.

Zvizdić naglašava da ukupan promet registriran preko fiskalnih uređaja u bh. entitetu Federaciji BiH doseže, u posmatranom periodu, skoro 50 milijardi KM, što je 5,5 puta više od ukupnog prometa registriranog za isto vrijeme u bh. entitetu RS koji iznosi oko 9 milijardi KM.

''Ovako izgleda realno stanje u bh. entitetu RS kada se podigne slavljenička zavjesa satkana od mitova, laži, revizije historije, samohvalisanja i idolatrije. Ovi podaci čine tužnim svakog građanina BiH koji voli svaki pedalj BiH, jer svi znamo da BiH, kao cjelovita, multietnička i demokratska država može mnogo bolje'' – poručuje Zvizdić.

Ali ne sa, kako zaključuje, ljudima kojima su šovinizam, iredentizam i agresivni velikodržavni nacionalizam modeli političkog djelovanja, nego samo sa normalnim ljudima koji poštuju demokratski sustav vrijednosti, ljudska prava, vladavinu zakona, ekonomski produktivizam, principe jednakopravnosti, zajedništva i solidarnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close