"Najstrašnija poruka i prijetnja"

Nešić traži intervenciju FMUP-a i Rame Isaka zbog paljenja zastave RS-a

Nešić je pojasnio da se na svim vjerskim objektima oduvijek, a posebno za vrijeme praznika, ističu nacionalne i vjerske zastave.
Vijesti / Flash | 10. 01. 2024. u 13:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatražio je od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH i ministra Rame Isaka da hitno reagiraju, identificiraju i procesuiraju osobe koje su zapalile zastavu Republike Srpske uz povike "Allahu ekber" i "Tekbir".

"Ovakvi izljevi mržnje, širenje straha i ratnohuškačkih poruka apsolutno su neprihvatljivi i moraju biti sankcionirani u skladu sa zakonom. Od bošnjačkih političkih partija također očekujem da jasno osude ovo divljaštvo, širenje međunacionalne mržnje i prijetećih poruka, jer paljenje zastave RS-a jeste najstrašnija poruka i prijetnja", naveo je Nešić.

Zabrinjava, dodaje, da je incident u Zenici drugi po redu koji se sinoć dogodio u FBiH. Prvi se dogodio u Konjicu, gdje su se, kako je rekao, huligani okupili ispred pravoslavne crkve i tražili skidanje zastave.

Nešić je pojasnio da se na svim vjerskim objektima oduvijek, a posebno za vrijeme praznika, ističu nacionalne i vjerske zastave.

"Zahtijevati da se sa crkve skine nacionalna zastava narušavanje je ustavom zagarantiranih vjerskih sloboda i konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji, što je kazneno djelo propisano kaznenim zakonima te od ministra Rame Isaka očekujem efikasnu reakciju i u ovom slučaju", poručio je Nešić.

U Nešićevoj reakciji se navodi da takvi događaji kojima se širi međunacionalna mržnja posebno izazivaju nelagodnost kod povratničke populacije i zato zahtijevaju hitnu reakciju policije kako bi se jasno pokazalo da su nasilje i mržnja nedopustivi, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close