Još se ništa ne zna

VIDEO | Što će biti s kultnim kioskom u Mostaru?

Nakon 70 godina postojanja kioska na istom mjestu, pojavili su se oni koji kažu da je dijelom, na njihovoj privatnoj zemlji.
Vijesti / Politika | 05. 11. 2023. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zvuči kao da je za rubriku “Vjerovali ili ne”, ali u Gradu na Neretvi sve je moguće. Pitanje kioska na poznatom mostarskom Rondou,podiglo je Mostarce na noge, a pred vijećnike stavilo još jedan izazov.

Nakon 70 godina postojanja kioska na istom mjestu, pojavili su se oni koji kažu da je dijelom, na njihovoj privatnoj zemlji.

Jedan od prepoznatljivijih objekata u Mostaru, svakako je ovaj kiosk koji upravo na ovoj lokaciji stoji punih 70 godina. U trenutku kada je izgrađen Tržni centar koji se proteže duž cijele ulice, Mostarci su ga, onako u svom maniru, prozvali ''zgrada iza trafike''.

Pročitajte još

Anica Vučić, vlasnica kioska, kaže: ''Između Gradske kavane i kioska postoji zid koji je bio tu 70 godina, bio je zid i bili su elementi iza kioska kad sam ja došla i bile su zelene površine.Bile su najljepše kajsije u Mostaru. Al' evo, oni su to sve izbetonirali i sad,naime, hoće neku zelenu površinu, pa onda narodu smeta kiosk, pa su se sad sjetili nakon 20 godina da je to njihova zemlja''.

A vlasnici zgrade iza trafike u okviru koje je Gradska kavana, a koji nisu htjeli pred kameru, kažu kako je trafika dijelom na njihovom privatnom zemljištu.

''To je onaj dio gdje nam autobusi staju na Rondou, isto atraktivna lokacija 10 metara dalje i tu ne bi smetala jer bi bila sastavni dio autobuskog stajališta. To je jedna opcija, druga opcija je na potezu od Rondoa prema Tropicani, ja je tako pamtim kako se zove Irish pubu, Gardenu je druga lokacija i to je to'', dodaje vlasnica.

Tako je pitanje mostarskog kioska došlo i na Gradsko vijeće. Odlukom o Programu razmještanja kioska usvojeno je da ovaj ostane gdje je uvijek i bio. Kasnije su uvidjeli, poručuju gradski oci, kako kiosk stoji dijelom na privatnom zemljištu. Sada se pokušava naći, poručuje gradonačelnik, kompromisno rješenje. Jedno od njih je uz autobusno stajalište.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, navodi. ''Zašto smo tako uradili? Pa zato što preko 60-70 godina ova trafika ovdje postoji. Zato što uredno plaća zemljarinu Gradu Mostaru i zato što je po odluci o Programu razmještaja kioska na području Grada Mostara od 27.travnja 2023. dobila uporabnu dozvolu odnosno dobila je ovlaštenje za rad te uredno nastavlja plaćati svoju zemljarinu.“

Vijećnici su HRS-a podnijeli amandman u kojem predlažu zadržavanje postojećeg režima uređenja zelenih površina, što podrazumijeva ostanak kioska na dosadašnjoj lokaciji.

A Mostarci, posebice oni stariji, kiosk doživljavaju sastavnim dijelom Rondoa.

Anica Vučić, vlasnica kioska, dodaje: ''Ja bih se ovim putem zahvalila svim ljudima, mostarskoj raji, svim Ultrasima. Mogu reći da je ovaj kiosk ujedinio grad''.

Silvio Bubalo, vijećnik u GV Mostar (HRS), navodi: ''Sljedeća godina je izborna. Ako su ovi na vlasti pametni, neće uzimati kruh malom čovjeku'''.

A do sada je više od 2.300 ljudi potpisalo peticiju za ostanak kioska. Na potezu su vijećnici koji bi već na sljedećoj sjednici trebali odlučiti o sudbini kultnog mostarskog kioska.

Kopirati
Drag cursor here to close