Izmještanje

Kiosk u Mostaru došao do Čovića

''Predsjedniče HNS-a, HDZ-a BiH i svih Hrvata, Dragane Čoviću, zaustavite uništenje i progon još jedne hrvatske obitelji'', poručuje obitelj Vučić u svom pismu.
Gospodarstvo / Flash | 23. 10. 2023. u 15:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko 1300 Mostaraca potpisalo je peticiju za ostanak kioska na Rondou, koji je posljednjih dana podigao veliku prašinu u javnosti.

Anica Vučić, vlasnica kioska, zahvalila je građanima na podršci, te zamolila vijećnike da glasuju po savjesti. Naime, u travnju je vijeće donijelo odluku po kojoj ovom kiosku pripada pravo na dozvolu i rad idućih pet godina ali se pojavio zahtjev stanara SPC Rondo u kojem se traži njegovo izmiještanje. Dok stanari od vijećnika Gradskog vijeća traže novu odluku i tvrde da je na njihovoj zemlji, vlasnici kioska kažu da je sve uredno i da će se boriti za svoj posao.

''Progon još jedne hrvatske obitelji''

U pismu pod nazivom ''predsjedniče HNS-a, HDZ-a BiH i svih Hrvata, Dragane Čoviću zaustavite uništenje i progon još jedne hrvatske obitelji'', obitelj Vučić se obratila svim nadležnima.

''Poštovani, Vaše vodstvo zahtjeva, brzo djelovanje u zaštiti obiteljskih vrijednosti! Vjerujemo, mi - obitelj Vučić, kako vaša pozitivna reakcija neće izostati, jer bi druga moguće bila, da smo i kao obitelj, i kao Hrvati, potpuno izvan: nacionalnih, političkih, kulturnih obloka života'', navode.

Vijećnike je obitelj pozvala da glasuje po savjesti.

Foto: Bljesak.info / Potpisivanje peticije

''Poštovani vijećnici gradskog vijeća Grada Mostara, glasajte po svojoj savjesti kao i 27. 4.2023. na 32 sjednici gradskog vijeća, a ne po nalogu svojih korumpiranih šefova, oni će se prepoznati. Jer tada ste prihvatili plan razmještaja kioska u Gradu Mostaru, u kojoj stoji da je kiosk br. 68 na Rondou postojeći i da ostaje odluka broj: 01-02-884/23, od 27.04.2023. koju je potpisao predsjednik vijeća gospodin Salem Marić, nakon koje mi kako se vidi pripada pravo na dozvolu i rad idućih 5 godina na ovom mjestu'', navodi u pismu koje je dala našoj redakciji.

Odluka gradskog vijeća, službeni glasnik Grada Mostara, Program razmještaja kioska Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, koju je potpisao Salem Bubalo i grafički prikaz s fotografijom kioska.

Toni Prskalo vlasnik i predstavnik stanara za Bljesak.info je rekao kako su stanari tražili da se kiosk pomakne, sa kako tvrdi njihove zemlje.

(Ni)čija zemlja

''Ni u jednom trenutku nije se tražilo da se skloni. Samo pomakne jer je na našem privatnom vlasništvu. Kako će oni pomicati i šta će raditi ja ne ulazim u te stvari'', kazao je Prskalo. 

Tu nema ništa osobno, rekao je Prskalo niti da se uzima kruh nekome. Nacrt iz Urbanizma postoji, kaže i javan je. 

Dodaje kako ovo nije ''nova priča'' jer trakavica kaže traje više od 20 godina.

 

Foto: Materijali / Dostavljeni grafički prikaz


Prskalo tvrdi da je ''evidentno s grafičkog prikaza da se predmetna trafika djelomično nalazi na privatnom vlasništvu''.

''Mi kao vlasnici parcele zatražili smo da se trafika ukloni iz našeg posjeda. Na javnoj raspravi koja je održana u vijećnici, zatražili smo ucrtavanje zelene površine u dijelu naše parcele kako bi dodatno obogatili prostor. Nitko od nas nije zatražio zatvaranje i uništavanje trafike već isključivo tražimo zaštitu privatne imovine kao i poštivanje Zakona o građenju. U Programu razmještaja kioska Grada Mostara ucrtane su nove lokacije u neposrednoj blizini tako da vlasnik može aplicirati za iste bez ikakve bojazni. Također, želim napomenuti da je sve ove godine vlasnik trafike uživao prava na našoj parceli iako smo mi i to mogli uskratiti'', rekao je.

Iz obitelji Vučić kažu kako su provjeravali zemljište, i išli u katastar po podacima koje su dobili zemlja je u vlansištvu 'Puteva' 1/1. Za izmiještanje kipska, smatraju d anije istinita informacija.

''Ja ne znam što je istina, ali znam da plaćamo sve Gradu Mostaru. Grad nam izdaje dozvolu. Mi dobijemo kao plaćanje zemljarine, koju isto tako plaćamo Gradu Mostaru i to je tako maltene 30 godina. Ono što od nas traži Grad Mostar mi to plaćamo. SVe što ide da bi mogli dobiti radnu dozvolu od Ureda za Gospodarstvo. Zamislite da bi nas netko pustio više od 20 godina da radimo na njihovoj zemlji'', poručili su iz obitelji.

Gospođa Vučić u pismu je poslala i poruku građanima Grada Mostara, zahvalivši na podršci.

''Zahvaljujem se svim ljudima, mostarskoj raji, bez obzira na vjeru i naciju na ogromnoj podršci/potpori koji su mi dali volju da se i dalje borim i da će ovi što odlučuju biti pravedni, da će kiosk ostati tu da prkosno stoji, gdje je bio i do sad i da će poslije mene doći neki drugi ..Tima, Vilim, Grgo, Anica .. i da će i neka druga obitelj živjeti od ovoga'', napisala je.

Posebnu zahvalu poslala je medijima koji su prepoznali i prepoznaju probleme malog čovjeka.

''Hvala mamama Mostara, hvala Ultrasima, navijačima Zrinjskog, još jednom hvala svima od srca. Vlasnica sam kioska 25 godina, koji je evo ujedinio cijeli Grad Mostar u borbi za prava malog čovjeka, nije bilo pitanje tko si, odakle si, koje si vjere. Ljudi samo dolaze i potpisuju peticiju za ostanak kioska Rondo kao jednog od simbola Grada Mostara. Ali evo dođoše oni koji ne poznaju Mostar i hoće sve da pretvore u beton, a baš na mjestu kioska zelenu površinu od 4 metra kvadratna. Koje li slučajnosti i brige za okoliš, smiješno, smijurija'', navela je Vučić u pismu.

Zamolba Kordiću: Budite gradonačelnik svih građana

Zamolila je i gradonačelnika Marija Kordića da bude gradonačelnik svih građana, a ne samo onih koji ovo rade i provode u djelo.

''Svih 25 godina uredno izmirujem obveze Gradu Mostaru, u sustavu sam PDV-a i sve obaveze izmirujem uredno. Ne znam kako se moj kiosk našao ponovno na dnevnom redu gradskog vijeća ako se zna da nakon objave odluke u službenom glasniku Grada Mostara ne možete istu točku stavljati na dnevni red za šest mjeseci'', napisala je u pismu Vučić.

 

  / Katastarski izvadak iz 

Dodaju kako je taj kiosk tu i ranije bio i stajao, za što su nam poslali i staru fotografiju, iz vremena dok tržni centar nije ni postojao.

 Kiosk se vidi u pozadini

No, stanari u Zamolbi traže pomijeranje mostarskog kioska.

"Molimo vas da u bloku A u Planu namjene površina ucrtate zelenu površinu sukladno grafičkom prikazu dostavljenom u privitku ovog dopisa. Napominjemo da smo suvlasnici navedenog Zahtjeva, što se vidi u grafičkom privitku. Mišljenja smo da je svaki kvadrat u Bloku A nužan zbog nedostatka zelenih površina", stoji u Zamolbi koja je upućena Gradskom vijeću Mostara uoči 37. sjednice.

U anketi koju je napravio naš portal, većina građana smatra kako kiosk ne treba ukloniti jer je tu desetljećima.

Podsjetimo, sjednica Gradskog vijeća zakazana je za utorak 24. listopada, a pred vijećnicima će se naći i odluka o Rondou 2 koja će odlučiti sudbinu mostarskog kioska.

Prošle godine smo pisali kako će se s mostarskih ulica ukloniti deset kioska, od čega su dva fast foodovi. Tada je Grad obznanio da je na području Mostara evidentirano 65 montažno-demontažnih objekata – kioska. Kiosci koji se planiraju ukloniti - kiosk

Ilustracija: Bljesak.info / Kiosci koji su se planirali ukloniti
Kopirati
Drag cursor here to close