Tehnički mandat traje

VIDEO | Formiranje vlasti u HNŽ: Više nitko ništa ni ne očekuje

Ljeto se bliži kraju, djeca će biti školsku godinu starija, a još uvijek nikakvih naznaka o pregovorima o formiranju izvršne vlasti u Hercegovačkoneretvanskoj županiji nema.
Vijesti / Politika | 18. 08. 2023. u 07:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nešto manje od mjesec dana prošlo je od posljednjih, propalih pregovora o formiranju izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Od tada nije bilo službenih sastanaka, a prema svemu sudeći, politički akteri i pregovarači su na ljetovanju.

Prema posljednjim najavama, pregovori će biti nastavljeni na jesen, ali to nije jamstvo za imenovanje novog sastava Vlade.

Ljeto se bliži kraju, djeca će biti školsku godinu starija, a još uvijek nikakvih naznaka o pregovorima o formiranju izvršne vlasti u Hercegovačkoneretvanskoj županiji nema.

Kako sada stvari stoje, nema ni naznaka da će Vlada uskoro biti imenovana.

Većine ni na pomolu

''Svega smo se nagledali, naslušali, najavljivale su se neke nove koalicije, stare koalicije se oživljavale, ali činjenica je da mi još uvijek nemamo iskristaliziranu većinu i evo ne znamo do kada će sve to trajati'', ističe novinarska Meliha Smajkić.

Traje jedino, čini se, optimizam čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Tako smo do sada čuli niz rokova za formiranje izvršne vlasti. Bio je to prvotno kraj svibnja, potom petka, onda i utorak. Čuli smo i da će Vlada biti formirana do sredine lipnja. Razmetalo se s rokovima koji su onda i kršeni.Najavljivani su i potencijalni HDZ-ovi partneri. U jednom je trenutku prevaga bila na koaliciji s Trojkom, a u drugom je oživjela ljubav s SDA. Danas je status quo.

''S obzirom na kontinuitet vlasti koji ovdje imaju HDZ BiH i SDA, sigurno da postoje određeni temelji da bi se nastavio kontinuitet ove Vlade. Međutim,svjedoci smo da će vjerojatno doći i do personalnih promjena u sastavu Vlade tako da tu vjerojatno taj kontinuitet ne bi bio na onoj razini kako se može promišljati'', ističe Ilija Musa, profesor na Sveučilištu u Mostaru.

Građani navikli na ovakvo stanje

Činjenica je da od 2015. nije ispoštovana volja birača budući da je od tada trenutačna Vlada u tzv. tehničkom mandatu.

''I u takvom ozračju teško je očekivati da bez nešto širih razgovora i uključivanja lidera političkih stranaka koje su trenutno u županijskoj Skupštini, se može ostvariti dogovor koji će rezultirati formiranjem nove Vlade'', dodaje Musa.

''Ja baš nisam optimistična. Eventualno da do kraja godine ako bude onda ćemo biti zadovoljni time. A ovaj tehnički mandat nerjetko služi kao paravan ovoj aktualnoj vlasti da ne rješava probleme građana'', ističe novinarka Meliha Smajkić.

Jedan od neriješenih problema koji bi mogao dovesti do generalnog štrajka je zahtjev produžetka Kolektivnog ugovora zdravstvenim djelatnicima koji još nisu dobili odgovor Vlade.

Požari nisu ljetos harali Hercegovinom, ali bi vatre moglo biti ukoliko uskoro političari ozbiljnije ne pristupe formiranju Vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close